BIH

Dervoz na sastanku Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE

Danas održan u zgradi Senata u Parizu

Autor:Fena

8.9.2014

Sastanak Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koji je danas održan u zgradi Senata u Parizu, započeo je razmjenom mišljenja i iskustava sa predsjedavajućom delegacije za prava žena i jednake mogućnosti muškaraca i žena u Senatu Francuske Brigitte Gonthier-Maurin.

U svjetlu stupanja na snagu Istanbulske konvencije, parlamentarci su razgovarali o promociji i razmjeni iskustava, najboljih praksi u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a usvojen je nacrt izvještaja i rezolucije koja se bavi fokusiranjem na počinioce u procesu prevencije nasilja nad ženama.

Poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz, koja je i prva zamjenica predsjedavajuće Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE, predstavila je korake koji su u našoj zemlji već učinjeni na usvajanju Strategije za implementaciju Istanbulske konvencije i aktivnosti koje su u povodu njenog stupanja na snagu (1.augusta 2014.), parlamentarci i NVO imali u BiH,.

Na današnjem skupu usvojeni su nacrti izvještaja „Ženska prava i izgledi za euro-mediteransku kooperaciju“, „Diskriminacija transgender osoba u Evropi“, a uz sudjelovanje predsjednika Evropskog komiteta za socijalna prava (ECRS) Luisa Jimena Quesadam razmatran memorandum „Ravnopravnost i krize“.

Razmatrajući nacrt izvještaja „Protuakcije na manifestacije neo-nacizma“ Komitet je promovirao prvu listu članica i članova No Hate Parliamentary Alliance. Koordinatorica je generalna izvjestiteljica za borbu protiv rasizma i netolerancije Giannakaki a u birou je i poslanica Ismeta Dervoz, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.