BIH

U Bosanskom Brodu proneđeni posmrtni ostaci nekoliko žrtava rata

Najvjerovatnije se radi o žrtvama srpske nacionalnosti

Redakcija

9.9.2014

Tokom provođenja ekshumacije, kojom je koordiniralo Tužilaštvo BiH, na lokalitetu između mjesnih grobalja u općini Bosanski Brod, pronađeni su posmrtni ostaci više osoba. Pronađeno je jedno kompletno tijelo i više fragmenata posmrtnih ostataka, pa će naknadnim analizama biti utvrđen tačan broj žrtava, ali je izvjesno da se na pomenutoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci nekoliko osoba.

Prema do sada prikupljenim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su smrtno stradale u proljeće 1992. godine na području Bosanskog Broda.

Nakon izvršene ekshumacije i uzimanja DNK uzoraka, u Banja Luci će se izvršiti utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize. 

Nakon što se utvrdi identitet žrtava, bit će moguće pronađene žrtve povezati sa nekim od  predmeta ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH.

Ekshumacijom je rukovodilo i koordiniralo Tužilaštvo BiH, na mjestu događaja nalazila se stručna suradnica Tužiteljstva BiH, a u procesu su sudjelovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih, sudski vještak-patolog, kao i pripadnici MUP-a RS, koji su osiguravali lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih, nastavlja intenzivne aktivnosti u procesima pronalaska, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.