BIH

Radnici Gredelj-Revoma: Kadrovi SDA nas gledaju kao da smo psi

Završeni protesti ispred hrvatske ambasade u Sarajevu

E. T.

9.9.2014

Radnici Gredelj-Revoma napustili su prostor ispred Ambasade Republike Hrvatske, ali su najavili svoj povratak u ponedjeljak. Naime, ukoliko se ne riješi njihova situacija, u šta su izarazili veliku sumnju, oni se vraćaju na isto mjesto i nastavit će sa protestima. Oko šezdeset uposlenika ove firme najavilo je veće i ovaj put organizovanije demonstracije koje će trajati sve do rješavanja njihovog statusa.

13:00 Muhamed Salihović je napustio mjesto protesta i vratio se kući. Kako saznajemo, Salihović je bio primoran napustiti kolege jer se razbolio sinoć spavajući pod vedrim nebom.

11:30 Pet radnika koji su ostali prenoćiti ispred Ambasade Republike Hrvatske su Nesed Dautović, Esed Kadić, Zuhdija Alić, Mevludin Arifović i Muhamed Salihović. Oni će najvjerovatnije u toku dana napustiti Sarajevo jer su prethodnu noć proveli pod vedrim nebom iz razloga što im policija ne dopušta da postave šator.

- Nemamo nikakvih informacija da je išta urađeno na rješavanju našeg problema. Mi smo jednostavno stranci u našoj državi. Najviše nas boli to što kadrovi SDA prolaze pored nas, pokraj sjedišta svoje stranke i gledaju nas kao da smo psi, a oni su upropastili firmu i oni su nas istjerali na ulicu - rekli su nezadovoljni radnici.

Radnici nemaju novaca da se vrate kući, ali dobri ljudi koji žive u okolnim zgradama će im sakupiti sredstva da se vrate kući. Oni su ih također sinoć nudili hranom i pićem u znak solidarnosti sa njihovom situacijom.

20140909-111215

Foto: E.Trako

10:30 Radnici Gredelj-Revoma, iz Dobošnice kod Lukavca već drugi dan mirno protestvuji ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Trenutno se pred Ambasadom nalazi pet radnika koji nisu željeli da se vrate kući tvrdeći da se porodicama ne mogu vratiti bez rješenja. Ovih pet radnika koji su spavali ispred Ambasade i štrajkovati, ne žele kućama dok se ne izmire dugovanja prema njima. Iako su uporni u svjim namjerama pripadnici MUP-a KS, FUP-a kao Direkcije za koordinaciju policijskih tijela tražili su od ovih pet radnika da napuste prostor ispred Ambasade gdje planiraju podići šatore.

Od zagrebačkog Gredelja, koji je većinski vlasnik te firme, traže da riješi njihovu višegodišnju agoniju. Radnici tvrde da je najbolje rješenje da većinsko upravljanje u toj firmi preuzmu Željeznice Federacije, koje su zainteresovane za taj pogon, koji se bavi remontovanjem vagona.

Zagrebačka firma već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema radnicima, koji nisu dobili 30 plata i imaju više od četiri godine neuvezanog staža.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.