BIH

Rudari traže pomoć jer imaju psihičkih problema nakon izlaska iz jame

Završen sastanak na temu stanja u rudnicima Federacije BiH

Autor:A. Džonlić

9.9.2014

Nakon više od četiri sata, oko 15,40 poslijepodne završen je sastanak Upravnog odbor Sindikata rudnika Federacije BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih sindikata rudnika iz FBiH, direktor Elektroprivrede BiH, federalni premijer, ministar energije... Inače, sastanak je započeo sa pola sata zakašnjenja zbog kašnjenja premijera Nermina Nikšića (SDP).

Nakon sastanka predsjednik Sindikata Sinan Husić je izjavio da je ono što je dogovoreno i što je sigurno je da ni jedan rudar u Rudniku Zenica, a posebno iz jame "Rapotočje" neće ostati bez posla, te da će se formirati stručni tim koji će u narednih 15 dana predložiti otvaranje novog ekploatacionog polja u Rudniku Rapotočje.

Također, dogovoreno je da će sve supruge poginulih rudara, ukoliko žele, moći zaposliti u Rudniku Zenica, a da će "na određen način i djeca rudara biti stipendirana".

Predsjednik sindikata Rudnika Zenica Mehmed Oruč je kazao da su dobili ponudu da svi povrijeđeni rudari odu u jedno banjsko liječilište na sedmodneveni oporavak u okviru kojeg će im biti pružena sva adekvatna pomoć.

Rečeno je i da će u narednim sedmicama biti novih sastanaka između Uprave Elektroprivede, Uprava rudnika i Sindikata u Federaciji.

Za vrijeme sastanka u susjednoj Upravnoj zgradi Rudnika, grupi povrijeđenih rudara predočen je prijedlog o banjskom liječenju ali se oni o tome za sada nisu željeli izjašnjavati jer smatraju da je za takvu vrstu rehabilitacije sada prerano, a da im je prije svega potrebna stručna pomoć u mjestu boravišta u Zenici kao i pružanje adekvatne terapije i psihološke pomoći, s obzirom da se većina preživlih rudara suočava sa psihičkim problemima nakon izlaska iz jame.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.