BIH

Ne smijemo dozvoliti da naša djeca postanu sredstvo u rukama bolesnih ljudi

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.9.2014

U organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Tužilaštva BiH, u Sarajevu se danas održava Radionica o primjeni odredbi člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji podrazumijeva sankcioniranje organiziranja, promoviranja, podsticanja, finansiranja i odlaska bh. državljana na strana ratišta.

Riječ je o odredbama Krivičnog zakona koji je gotovo jednoglasno usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH ove godine, na inicijativu Fahrudina Radončića, bivšeg ministra sigurnosti BiH i lidera Sveza za bolju budućnost.

Današnjem skupu prisustvovao je i Goran Salihović, glavni tužitelj BiH, predstavnici policijskih agencija u našoj zemlji, te predstavnici međunarodne zajednice.

Obraćajući se prisutnima Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ukazao je na izuzetnu važnost koordinacije policijskih agencija kod primjene dopuna ovog zakona koji će pomoć BiH da odgovori još jednom izazovu s kojim se suočava. Poručio je da počinioci ovog krivičnog djela neće proći nekažnjeno.

- Samo jaka koordinacija između policijskih agencija i pravosudnih organa pružit će bolje sigurnosno okruženje svim građanima u našoj državi, a na prvom mjestu našoj djeci kojoj trebamo omogućiti da izrastu u korisne članovi ovog društva, a ne da postanu sredstvo u rukama bolesnih ljudi radi ostvarivanja njihovih ciljeva – kazao je Vilić.

Vilić je potcrtao da je uočeno da se određeni broj građana BiH pridružuje paravojnim jedinicama van BiH. Organizirano ili samostalno, kazao je, ili za određene novčane iznose ili druge privilegije .

- Oni se nakon određenog vremena vraćaju u državu, te postaju nosioci propagandnog djelovanja i podsticanje drugih na činjenje istog krivičnog djela. Ovaj izazov postavlja dodatne zahtjeve pred nas, kako bismo zajedničkim radom ovu pojavu ako ne iskorijenili, onda sveli na najmanji mogući nivo- kazao je Vilić, dodajući da rješenje ovog problema leži u dopunama Krivičnog zakona, samo ga treba primijeniti u praksi.

Goran Salihović, glavni tužitelj BiH kazao je u izjavi za novinare da Tužilaštvo podržava današnji skup, te uz konstataciju da se pojava odlazaka na strana ratišta javlja i u drugim zemljama, naglasio je da je važnost današnje radionice i u tome što BiH pokazuje spremnost za primjenu Krivičnog zakona BiH.

Na novinarski upit koliko je teško dokazivo krivično djelo terorizma glavni tužitelj Salihović je kazao da to zavisi od svakog slučaja ponaosob. Istakao je da je i saradnja Tužilaštva BiH s policijskim agencijama u BiH, na provedbi dopuna krivičnog zakona izuzetna, što je kaže, dokazala i nedavna akcija “Damask”.

- Djelo je sigurno teško dokazivo , ali sve zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Naša saradnja sa svim policijskim agencijama je izuzeno dobra, na svim nivoima, kantonalnom, entitetskom i državnom. Uloga svih nas je određena jasno zakonom, istragu znači vodi Tužilaštvo uz asistenciju policijskih tijela i tu nema problema. Znači mi pokazujemo da zakon funkcionira i mi se držimo samo zakona. Što se tiče procesuiranja tu je teret dokazivanja na Tužilaštvu BiH - kazao je Salihović, koji nije mogao govoriti o broju bh. državljana koji su trenutno na stranim ratištima.

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ekspert za pitanja terorizma, koji također učestvuje u radionici, novinarima je kazao da je saradnja policijskih agencija i pravosudnih institucija presudna, ne samo za našu, nego i regionalnu, pa i međunarodnu sigurnost.

Iskazavši zadovoljstvo što je Direkcija spoznala da i akademska zajednica može dati svoj doprinos u rješavanju ovog problema, profesor Azinović je kazao naglasio da je veoma važna prevencija.

- U zemlji koja ima najveći broj mladih u dobi između 15 i 24 godine nezaposlenih u svijetu , kriminalizacija i hapšenje ne mogu biti jedini mehanizmi s kojim ćemo se boriti protiv ovog fenomena. Moramo pronalaziti neke druge programe prevencije koji će uključiti i neke druge elemente društva, od porodica, obrazovnih institucija, pa i medija. Sama kriminalizacija i mehanizmi represije ovaj problem neće zaustaviti- naglasio je Azinović.

Radionici su trebali prisustvovati i predstavnici američkog FBI-aja, ali su organizatori kazali da su otkazali dolazak, te da će prisustvovati nekoj budućoj konferenciji o ovoj temi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.