BIH

Aleksandar Cvetković će svjedočiti u svoju korist

Optužen za genocid u Srebrenici

Autor:Fena

9.9.2014


Odbrana Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid u Srebrenici, planira saslušati 18 svjedoka i jednog vještaka, te uložiti oko 40 materijalnih dokaza.

Iznoseći plan dokaznog postupka Odbrane, branilac Petko Pavlović je na statusnoj konferenciji kazao da će optuženi svjedočiti u svoju korist, a da se među svjedocima nalaze i Vlastimir Golijan i Zoran Goronja, obojica osuđeni za zločine počinjene na Branjevu (općina Zvornik).

- Trinaest svjedoka su bivši pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), koji će iznijeti saznanja o Srebrenici i učešću ovog odreda, te samog optuženog - kazao je Pavlović.

On je dodao da će dva svjedoka govoriti o ličnosti optuženog Cvetkovića, te da će vještakinja demografske struke Svetlana Radovanović opovrgnuti nalaze vještaka Tužilaštva Rifata Kešetovića o identifikaciji tijela s područja Srebrenice.

- Predviđamo da će nam ukupno biti potrebno 12 radnih dana za iznošenje dokaza - istakao je Pavlović.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. septembar, javio je BIRN-Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.