BIH

Budući učitelji iz Švicarske upoznali se sa obrazovnim sistemom BiH

Nastavljene posjete studenata iz Ciriha Goraždu

Autor:Al. B.

9.9.2014

U okviru studijske posjete BiH, studenti Pedagoškog univerziteta u Cirihu ponovo borave u Goraždu, gdje već duži niz godina uspješno sarađuju sa Osnovnom školom „Husein ef. Đozo“. Za studente iz Švicarske i njihove profesore Rolfa Golloba i Zelihu Aktaš organiziran je prijem u Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

- U okviru ove posjete studenti iz Švicarske žele da upoznaju naš sistem obrazovanja, naš način života, kako bi to iskustvo mogli koristiti u njihovom budućem radu sa djecom koja dolaze sa ovih prostora. Danas im je ukratko prezentiran naš školski sistem i najviše ih je interesovalo koliko ga je moguće prilagoditi savremenim obrazovnim tokovima i u kojoj mjeri je on prilagođen potrebama tržišta rada – kazala je ministrica Azra Kuljuh (SDP).

Profesor Rolf Gollob iskazao je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Goražde. 

- Ove godine s nama su studenti završne godine studija za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje. Smatramo da naši učitelji ne trebaju samo znati samo o okruženju u kojem oni žive, nego i o drugim državama. Za vrijeme bivše Jugoslavije imali smo dosta ljudi sa ovog prostora koji su živjeli i radili u Švicarskoj, a u vrijeme ratnih dešavanja imali smo mnogo izbjeglica koje su tamo živjele i radile i za nas je veoma bitno da poznajemo podneblje sa kojeg oni dolaze, kao i način njihovog života – kazao je Gollob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.