BIH

Uvezivanje i djelovanje u slučaju vanrednih situacija

NATO štab u BiH u Goraždu prezentirao projekat "Sigurna zajednica“

Autor:Al. B.

9.9.2014

Zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo, brigadir Ole - Asbjørn Fauske i načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a BPK Goražde, Adem Laković, u Goraždu su prezentirali projekat "Sigurna zajednica", čiji je cilj unaprjeđenje saradnje između vojne i lokalne policije, te drugih institucija i agencija u slučaju vanrednih situacija. Projekat realizira NATO štab, a djelimično finansira.

- Najvažniji dio projekta je kako da što bolje djelujemo zajedno u slučaju vanrednih situacija, kakve su veće snježne padavine, poplave ili zemljotresi. Kako se bolje uvezati i bolje djelovati u takvim situacijama – istaknuo je brigadir Fauske.

konferencija-11

Projekat realizira NATO štab

Zamjenik komandanta NATO-a za BiH impresioniran je angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom pružanja pomoći stanovništvu ugroženom poplavama i zadovoljan što su lokalne vlasti i Oružane snage u mnogim mjestima dobro sarađivali.

– S druge strane teško mi je dati bilo kakve ocjene djelovanja na zbrinjavanju ljudi nakon poplava, jer znam da se trenutno rade analize koje će pokazati kako je provedeno sve to. Vlasti BiH su zatražile dolazak tima eksperata iz zemalja koje jesu ili nisu članice NATO-a. Oni su na terenu, vrše analizu aktivnosti koje su provedene tokom i nakon poplava, a rezultati takve analize bit će predočeni na konferenciji u novembru – dodao je Fauske.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.