BIH

Moguća obustava rada, izlaskom na ulice prijeti 1.500 studenta

Održan sastanak Zajednice Studentskih centara FBiH

Z. Ka.

9.9.2014

U Studentskom centru Sarajevo danas je održan sastanak direktora Zajednice Studentskih centara FBiH i predstavnicima studenstskih orgnizacija povodom početka nove akademske godine. Kako je kazao Emir Kadrić, predsjedavajući ZSC FBiH razočarani su odnosom društvene zajednice i osnivača prema njima. Najveće zaduženje ima SC Sarajevo koji iznosi preko 800.000 KM prema svojim dobavljačima još iz prethodne akademske godine.

Sindikate uposlenika SC-a Sarajevo zbog tih problema najavio i moguću obustavu rada ukoliko im nastave sa kašnjenjem plata.

Zbog velikih dugovanja angažirana je revizorska kuća koja je napravila analizu poslovanja studentskih centara kako bi mogli funkcionirati. Analiza je pokazala da je po studentu potrebno dodatnih 45 KM kako bi se svi troškovi pokrili.

Predsjednik Udruženja studenata, Almir Begić najavio je da ukoliko se ne donese odluka o učešću u sufinansiranju troškova u kojem će kantoni imati udio od 70 posto, a studenti 30, studenti će 15. septembra izaći na ulice.

- Tražimo samo jednu stvar, a to je da se problemi ne rješavaju preko leđa studenata. Ukoliko se ne podrži prijedlog o ovakvom načinu finansiranja, 1.500 studenata će svoja prava tražiti na ulici - kazao je Begić.

Prema tome, poslat je prijedlog osnivaču, sufinasijerima i cjelokupnoj društvenoj zajednici da prihvate dio korekcije kako studenti ne bi snosili cjelokupan iznos troškova. Ukoliko se što prije ne riješe ovi problemi, upitno je poslovanje i rad Studentskog centra u Sarajevu.

- Žalosno je da nikada nijedan ministar u svoj program rada nije uvrstio posjetu studentskim centrima, da se vidi u kojim uslovima studenti žive i šta im treba. Studenti su ti koji će im najbolje reći svoje potrebe. Za sada je najvažnije zadržati trenutni studentski nivo, a tek kasnije se može raditi na boljim standardima kazao je Kadrić.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.