BIH

Potpisan sporazum između Tužilaštva BiH i MMKS-a

Saradnja na predmetima ratnih zločina

Onasa

9.9.2014


 Tužioc Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Hassan B. Jallow i glavni tužioc BiH Gorano Salihović potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji će omogućiti intenzivnu saradnju dvaju tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina. 

Potpisani sporazum predstavlja tehnički sporazum o modalitetima pristupa dokaznom materijalu i na ovaj način su ozvaničeni odnosi Tužiteljstva BiH i MMKS, koji će nastaviti raditi nakon okončanja mandata Haškog suda, saopćilo je Tužilaštvo BiH. 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, kao i Haški tribunal i Tužilaštvo BiH, imaju istu misiju i zadaću, a to je otkrivanje i krivično procesuiranje predmeta ratnih zločina. 

S obzirom da u nekoliko predmeta u budućnosti predstoje žalbeni procesi u Haagu na kojima će raditi MMKS, a da se radi između ostalih i o predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se cijelim svojim obimom odnose na događaje u BiH, potrebno je da postoji čvrsta saradnja između Tužilaštva BiH i tužitelja Mehanizma za međunarodne krivične sudove. 

"Mi smo na istom putu i mi smo istinski saveznici zato što poduzimamo sve što je u našoj moći da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se počinitelji ne mogu nigdje sakrivati od procesuiranja", izjavio je Salihović. 

Yallow je kazao da podržava Salihoivića, te je pohvalio njegov rad, kao i rad Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina. 

"U budućnosti imaće svu našu podršku u svom radu", istakao je Yallow. 

Dodao je da je ovo njegova prva službena posjeta BiH i regionu, te da mu je izuzetno drago zbog potpisivanja sporazuma sa kolegama tužiteljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.