Počast rudarima nije odata na početku zasjedanja

Predstavnički dom Federalnog parlamenta

S. M.
10.09.2014 11:05

15:32 Nakon što je sa 43 glasa za četiri pritov i pet suzdržanih podržan Nacrt zakona o finansijskom upravljanju i kontorli u javnom sektoru u FBiH, predsjedavajući Safet Softić (SDA) prekinuo je sjednicu, a nastavak je zakazan za sutra u 10 sati. 

15:25 Poslanici su upravo završili raspravu o setu zakona o boračkim pravima. Najprije je usvojen Nacrt zakona o dopuni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, u kojem je planirano da prava po osnovu ratnih priznanja ostvare još tri oficira, koja su ranije izostavljena iz prava.

Na dnvenom redu je i Nacrt zakona o dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Izmjene je predložila grupa poslanika vladajućih SDP-a i SDA, a u sali su se mogle čuti i kvalifikacije da se radi o praznim predizbornim obećanjima.

14:12 Nakon jednosatne pauze nastavljana je sjednica Predstavničkog doma, a a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o energetskoj efikasnosti u FBiH.

Zakon je bez rasprave, poslije kratkog izlaganja ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja (SDA) usvojen s 51 glas za, dva protiv i devet suzdržanih. Bez rasprave je usvojen i Zakon o gasu FBiH, za je glasalo 50 zastupnika, četiri protiv i isto toliko suzržanih.

13,25: Nakon što je sjednica odmakla, poslanica SBB-Fahrudin Radončić Aida Čikić, pozvala je poslanike da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast rudarima koji su prošle sedmice poginuli u jami Raspotočje u rudniku "Zenica".

Poslanica Čikić negodovala je što počast poginulim rudarima nije odata na početku zasjedanja.

Zbog pauze za ručak, sjednica je prekinuta, a uskoro se očekuje nastavak.

11,30: Uz mnogobrojne kritike Vladi SDP-SDA, sa 52 glasa za 14 suzdržanih, usvojene su izmjene Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnove pogođenih područja prema kojima će ubuduće i uposlenici u privatnom sektoru moći izdvajati dio plaće za poplavljena područja.

Prije toga, tokom rasprave zastupnici su mahom kritizirali Nikšićevu vladu, jer od naroda pokušava izvlačiti novac za saniranje poplava. Zastupnici su ponovo ukazali na katastrofalne zakone koje je predložila Vlada, a parlamentarna većina SDP - SDA usvojila, tvrdeći da neće donijeti prave rezultate kada je u pitanju pomoć poplavljenim područjima.

Time je završena vanredna, a nastavljena redovna sjednica Predstavničkog doma, koja je otvorena u julu.

 

U Velikoj sali Federalnog parlamenta započela je vanredna sjednica Predstanvničkog doma, a nakon njenog završetka, bit će nastavljena redovna sjednica započeta u julu.

Vanredna sjednica sazvana je da bi se ispravila greška u Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnove pogođenih područja.

Dopunom ovoga Zakona želi se propisati mogućnost uposlenicima u privatnom sektoru da iz svojih primanja dobrovoljno izdvajaju novac za poplavljena područja.

 

 

NA VRH