BIH

Velika akcija SIPA-e: Saznajte imena uhapšenih u akciji “Meso”

Hapšenja i pretresi po nalogu Tužiteljstva BiH

Redakcija

10.9.2014

Po nalogu Tužiteljstva BiH u više gradova provodi se akcija kodnog naziva "Meso". Ovo  je  jedna od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih službenika SIPA-e i UIO BiH.

U aktivnostima su pružale podršku i policijske snage MUP-a HNK i ZHK u mjestima gdje su vršena lišenja slobode i pretresi.

O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za  navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u 3 poduzeća.

U akciji „Meso“, pretreseni su objekti i preduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni:

Ivanković-Lijanović  Jerko (1969.)
Ivanković-Lijanović  Slavo (1957.)
Ivanković-Lijanović  Jozo (1962.)
Ivanković-Lijanović  Mladen (1960.)

Bahilj Milorad (1953.)
Slišković Jozo (1956.)
Ivanković Venka (1941.)
Mikulić Željko (1959.)
Ivanković Zdravko (1968.)
Kvesić Draženko (1968.)
Čolak Miroslav (1941.)
Ivanković Lijan-Stipe (1933.)
Šakota Mirjana (1958.)
Galić Mirko (1954.)

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz preduzeća:

„Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg
„Kora- fin“ doo Široki Brijeg
„Velmos Company“ d.d. Mostar

Navedene osumnjičene osobe, su pod istragom i osumnjičene su za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. stavak 3. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza iz člana 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz člana 209. KZ BiH

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.