BIH

"Živopisni" Bahilj, direktor ugašenih firmi koji milione duguju državi!

Ministar trgovine FBiH – Lijanovićev čovjek od povjerenja

A. Du.

10.9.2014

U akciji “Meso” uhapšeni ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, koji je visoki funkcioner NSRzB-a, dugogodišnji je čovjek od povjerenja Jerke Ivankovića Lijanovića. On je, praktično, o čemu svjedoči dokumentacija istražitelja, od početka bio uvezan u kriminalne aktivnosti širokobriješe porodice.

Bahilj je, naime, bio Lijanovićev direktor u dvije firme koje se terete za utaju poreza, a riječ je o “MI-MO” i “Farmko”. Naime, braća Lijanović su u Mostaru 16. decembra 2002. godine preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića registrirali mesnu firmu “MI-MO”, a u sudskom registru u Mostaru zavedena je s osnivačkim ulogom od tek 2.000 maraka.

Nakon samo tri godine “MI-MO” prestaje s radom, a državi ostaje dužna oko milion maraka PDV-a. Nakon propasti, poslovanje firme “MI-MO” preuzima firma "Farmer", koja zakupljuje kapacitete "Lijanovića" i upošljava iste radnike, ali ne preuzima i dugove.

Potom i ova firma prestaje s radom nakon dvije godine, a državi ostaje također dužna oko milion KM. Lijanovići se tu ne zaustavljaju, već osnivaju treću firmu pod nazivom "Farmko" iz Širokog Brijega, koja po istom isto osnovu preuzima radnike i kapacitete mesne industrije "Lijanović", ali ne i dugove.

Inače, Bahilj je u javnosti pozvan kao “živopisan ministar”, a pogotovo nakon što je u 2012. godini nakon sastanka sa tadašnjim generalnim direktorom BH Gasa Adnanom Kresom, na pitanje novinara kako preživjeti poskupljenje, uz ciničan smijeh kratko odgovorio: “Štedite, nemojte jest”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.