BIH

Već 12 godina u rangu smo s folklornim društvima

Profesori i uposlenici nastavljaju štrajk

Dž. ČOLAK

10.9.2014

Nezadovoljni članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), profesori i ostali uposlenici 14 fakulteta nastavljaju se boriti za promjenu statusa u budžetu Kantona Sarajevo. Nakon 12 godina smatraju da je krajnje vrijeme da se UNSA ne stavlja u isti koš sa streljačkim, folklornim i sličnim društvima.

Kupovina vremena

- Velika je sramota što smo godinama u budžetu smješteni u dio u kojem se govori o poklon ili grant sredstvima koja se izdvajaju za različita društva i organizaciju manifestacija kao što su „Baščaršijske noći“ - pojasnio je Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e.

Kada Vlada KS dođe u finansijsku krizu, najprije se raspolaže novcem iz grant sredstava, ili se ona u potpunosti ukidaju. Profesori i uposlenici fakulteta ogorčeni su ovakvim postupkom, čije posljedice itekako osjećaju.

Plaće uposlenika
1.664 KM - redovni profesor              
1.450 KM - vanredni profesor             
1.248 KM - doktor nauka                  
1.060 KM - magistar nauka                
850 KM - asistent na fakultetu          
5.000 KM - dekani                    

- Želimo na neki način poslati signal da se problem visokog obrazovanja mora početi na ozbiljan način rješavati - kaže Suad Kurtčehajić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Vlada KS smatra da je neophodno postojanje stabilne vlade, kao i imenovanje resornog ministra koji će preuzeti odgovornost za rješavanje zahtjeva Sindikata UNSA-e. Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje KS, kaže da se pregovori o zahtjevima Sindikata moraju prolongirati, jer smatra da štrajk nije organiziran u pravo vrijeme.

- Ovakav stav ne predstavlja „kupovinu vremena“ ili prepuštanje zaboravu zahtjeva Sindikata UNSA-e. Ovakav pristup rješavanja problema s kojima se suočavamo iskazala je i sama Evropska unija, koja je zauzela jasan stav da će reformski procesi biti inicirani tek nakon provođenja oktobarskih izbora - dodaje Kukuruz.

Dopis dekanima

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, kako saznajemo, dostavilo je dopis dekanima fakulteta koji su u štrajku, u kojem traže da se izjasne te podnesu sudski zahtjev za onemogućavanje i sprečavanje štrajka. Većina dekana smatra se neutralnim. Tvrde da su štrajkački i upravni odbori fakulteta odgovorni za podršku štrajku.

- Početkom jula, kada su kasnile isplate tranši, najava štrajka bila je opravdana. Daljnji napori za društveno pozicioniranje UNSA-e ne mogu biti kroz formu štrajka. Oni trebaju biti rezultat kontinuiranih pregovora - kazao je prof. dr. Šaćir Filandra, dekan FPN-a.

Nova sjednica

Sjednica Sindikata UNSA-e zakazana je za sutra, nakon čega će biti poznato hoće li štrajk biti nastavljen. Sindikat traži novi kolektivni ugovor, izjednačavanje plaća zaposlenih na Univerzitetu s ostalim zaposlenicima u službama KS te da se osiguraju sredstva za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.