BIH

Sarajlije će i ove zime imati velike probleme s grijanjem

Zbog neizmirenih obaveza između preduzeća

Autor:A. NALO

10.9.2014

Bliži se početak nove grijne sezone. Međutim, ako je suditi prema dugovanjima između komunalnih preduzeća, čeka nas vrlo duga i problematična zima! Zbog toga je većina građana zabrinuta hoće li se i ove sezone morati smrzavati u svojim stanovima kao lani.

Umjesto da se prije početka zime pozabave rješavanjem ovog gorućeg problema, partneri u nuždi SDA i SDP odlučili su se za dizanje kredita od sedam miliona KM da bi zamazali oči građanima dok ne prođu izbori.

356 uposlenika "Toplana"
302 radnika "Sarajevogasa"

Poražavajuće je da Vlada jedini spas za svoja propala preduzeća isključivo vidi u podizanju cijena komunalija, odnosno da iz džepa naroda namiri više od 100 miliona duga. Jer na današnji dan "Toplane" duguju "Sarajevogasu" 83,4 miliona, a "Sarajevogas" preduzeću “BH-Gas” 45 miliona.

- Osnovni razlozi zbog kojih u kontinuitetu poslujemo s gubitkom i zbog kojih nismo u mogućnosti da izmirujemo obaveze „Sarajevogasu" jesu neadekvatan tarifni sistem, dugogodišnji rast cijene prirodnog plina, što ne prati adekvatna cijena centralnog grijanja - kažu iz "Toplana".

I u "Sarajevogasu" slamku spasa vide u kreditu jer će to umanjiti dug prema “BH-Gasu”.

- Ako izmirimo barem dio dugovanja, u ovoj sezoni ne bi trebalo biti problema s plinom. Iskoristit ćemo kredit i redovne tranše od "Toplana" da što više uplatimo “BH-Gasu” - ističu iz "Sarajevogasa".

Cijene grijanja

1,18 KM po m2 kroz 12 mjeseci za stambeni prostor bez PDV-a

4,013 KM po m2 kroz 7 mjeseci za poslovni prostor bez PDV-a

53.000 korisnika "Toplana"

64.000 korisnika "Sarajevogasa"
       

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.