BIH

Štrajkovao glađu u Jasenovoj na mjestu pogibije sina Dževada

Džemail Hasanović iz Glogove kod Bratunca

S. Sm.

10.9.2014

Nakon što je od Instituta za nestale osobe BiH dobio čvrsta obećanja, da će ovih dana početi ekshumacija na lokalitetu Jasenova kod Srebrenice, Džemail Hasanović iz bratunačkog sela Glogova, jučer je prestao štrajk glađu na lokaciji za koju smatra da se nalaze posmrtni ostaci njegovog sina Dževada, koji je u srebreničkim brdima ubijen u martu 1994. godine.
 
Hasanović je dva dana i jednu noć proveo pod vedrim nebom u Jasenovoj. Nezadovoljan radom bh. Instituta za nestale osobe, počeo je štrajk glađu, koji je jučer prekinuo. Lokacija u Jasenovoj  obilježena je i čuva je policija Stanice javne bezbjednosti Srebrenica.

-Deset godina sa inspektorima za otkrivanje i timom za nestale osobe tragam za kostima mog sina Dževada. Do danas nisam dobio nikakve rezultate i zato sam se odlučio za štrajk glađu. Eto, obećali su ovih dana ekshumirati lokaciju u Jasenovoj na srebreničkoj opštini, gdje svjedok tvrdi da se tu nalaze kosti moga sina, objašnjava nam nezadovoljni Hasanović.
 
- Išli smo u potragu za hranom. Kada smo se vraćali u Jasenovoj smo upali u zasjedu. Dževad i njegova tri prijatelja bili su  mrtvi od prvih rafala. Vrisnuo je i rekao mi da bježim. Dobro sam zapamtio tu lokaciju i pretpostavljam da su tu i zakopani, sjeća se Avdić.
     
Džemail Hasanović je više puta dolazio sa timom  Instituta za nestale osobe na  mjesto pogibije svoga sina. Teren je prekopavan bagerima, ali ništa nije pronađeno. Prije pet godina na lokalitetu Jasenova ekshumirane su dvije sekundarne grobnice, ali Džemailov sin tu nije pronađen.
 
Ekshumacija u Jasenovi i Sandićima

Iz Instituta za nestale osobe BiH najavljuju da će ovih dana početi nove ekshumacije. Porodice još tragaju  za preko 8000 nestalih.  Narednih dana počeće ekshumacije na lokalitetu Snadići u bratunačkoj opštini  i Jasenovi kod Srebrenice, najavila je Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

jasen3

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.