VIDEO Dopremijer Lijanović i ministar Bahilj privedeni u prostorije SIPA-e

"Avazu” potvrđeno

M. H. - M. Aš.

Prije nekoliko minuta, kako javlja reporter "Dnevnog avaza" sa lica mjesta" u SIPA-e je priveden i Jerko Ivanković Lijanović, a nekoliko minuta poslije njega i Zdravko Ivanković.

U ovu agenciju je ušla i Nada Dalipagić, advokatica iz Mostara. Nezvanično saznajemo da je ona advokat braće Lijanović.

Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine koji je uhapšen jutros u Mostaru u ospežnoj akciji SIPA, prebačen je prije nekoliko minuta u ovu državnu agenciju gdje će biti saslušan.

VEZANA VIJEST VIDEO: SIPA uhapsila braću Ivanković Lijanović i ministra Bahilja

Osim Bahilja, u SIPA-u je prije nekoliko trenutaka dovezen i uhapšeni Jozo Slišković. Također, u prostorije SIPA-e sa lisicama na rukama proveden je i Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljiitak (NSRzB).

U SIPA-i se trenutno na saslušanju nalaze uhapšeni Milorad Bahilj, Mladen Ivanković Lijanović, Jozo Slišković, Jozo Ivanković  Lijanović i Draženko Kvesić.

U narednih sat vremena očekuje se privođenje još uhapšenih osoba koje je SIPA lišile slobode zbog sumnji da su utajama poreza budžet BiH oštetili za 11,6 miliona KM.

Kako javlja reporterka "Dnevnog avaza" sa lica mjesta, Iz firme "Lijanović" u Širokom Brijegu prije nekoliko minuta sa lisicama na rukama izveden je Slavo Lijanović koji je uveden u policijski kombi koji se, kako se pretpostavlja, uputio ka Sarajevu.

- Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizirani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 211. KZ BiH “Neplaćanje poreza”, krivičnim djelom iz člana 210. KZ BiH “Poreska utaja ili prevara”, krivičnim djelom iz člana 209. KZ BiH “Pranje novca” i dr.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe osnivali su više fiktivnih preduzeća na koje su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju, koja su zatim nastavljala u kontinuitetu obavljati proizvodnju sa istim zaposlenim, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci- saopćeno je iz SIPA-e.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da je organizirana kriminalna grupa svojim nezakonitim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist koja je prema preliminarnoj procjeni veća od 11,6 miliona KM. Protivpravnu imovinsku korist stekli su neplaćanjem i utajom PDV-a, od nenamjenski iskorištenih podsticaja za razvoj poljoprivrede, otuđenih zaliha robe Federalne direkcije za robne rezerve i neprikazane realizacije naplaćene u gotovini za prodatu robu na crnom tržištu. U namjeri da prikriju porijeklo nezakonito stečene imovinske koristi, navedeni novčani iznos vraćali su u legalne finansijske tokove davanjem pozajmica i otkupom udjela od određenih pravnih osoba, te uplatom gotovine na račune, navodi se u saopćenju.
 

NA VRH

Podijeli članak na