Radnici "Oslobođenja" dobili sudsku presudu ali ne i svoj novac

Ponovni protesti radnika u Prijedoru

M. Zgonjanin
10.09.2014 20:01

Novinsko izdavačko štamparsko preduzeće "Oslobođenje" iz Banja Luke, koje je posljednje tri godine u stečaju samo radnicima iz Prijedora u prosjeku duguje po deset hiljada maraka ili 26 plata. Nije pomogla ni pravosnažna sudska presuda Osnovnog suda u Prijedoru, jer para za isplatu radnika jednostavno nema. Ulje na vatru dolijeva i to što radnici nemaju nikakvih povratnih informacija iz preduzeća koje je u propaloj privatizaciji prije šest godina kupila beogradska "Delta" Miroslava Miškovića.

Upravo to je, prema riječima Anke Vujanović, bivše radnice i predsjednice sindikalne organizacije, 15-tak ničijih radnika iz Prijedora ponovo okupilo, na ulici. Anka kao i svi ostali zna "da se imovina prodaje ali da oni od tog nemaju ništa".

anka-vujanovic

Anka Vujanovič (Foto D. Stojnić)

- Nešto smo dobili tužbom, ali samo na papiru - kaže Anka. Milena Jošić s preko 30 godina radnog staža tvrdi da neće odustati od svojih para "pa makar se tjerali do Strazbura". Sunovrat je kaže krenuo nakon privatizacije koju je po njenim riječima aminovala tadašnja Vlada RS.

- Od prodaje smo krenuli nizbrdo. I vidjelo se kako će to završiti. Ovdje na ulici, gdje smo sad – kaže Milena. Ni ona ali ni Mira Pauković ne poriču “ da više nikom ne vjeruju, jer su godinama sistematski varani".

milena-nikom-vise-ne-vjeruju

Milena: Nikom više ne vjeruju (Foto D. Stojnić)

Dozu optimizma nije ponudila ni stečajna upravnica "Oslobođenja" Dosta Baraković. U telefonskom razgovoru kaže da je cjelokupna imovina "Oslobođenja" pod hipotekom. I to još od oktobra 2006. godine. "Oslobođenje" bankama, pravnim licima i radnicima duguje nevjerovatnih 22 miliona maraka.  Šanse da bar dijelom plati ove treće Dosta vidi u ishodu parnice koju vode sa Brčko Distriktom.
 
- Odlukom Visokog predstavnika Distriktu je pripala imovina "Oslobođenja" vrijedna oko pola miliona marka. Od ishoda parnice zavisi i sudbina radničkih potraživanja. Drugih mogućnosti nažalost nema - rekla je Baraković i dodala da je ročište zakazano u Banja Luci za 18 septembar.  

na-ulici-traze-zaostale-plate

Traže 26 neisplaćenih plata (Foto: D. Stojnić)

 

NA VRH