BIH

Novi problemi u Maglaju: Podivljali potoci nosili sve pred sobom

Građani pred novim problemima

N. Br.

10.9.2014

 

Nevrijeme koje je danas oko 17 sati zahvatilo Maglaj i okolinu, praćenom prolomom oblaka, jakim vjetrom i grmljavinom, građanima je donijelo nove probleme. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, teško stanje bilo je u Starom gradu, u Donjoj i Gornjoj mahali, gdje su podivljali potoci i površinske vode praktično nosili sve pred sobom.

VEZANA VIJEST Potok Gajevi dizao asfalt, nosio sve pred sobom, za 15 minuta ulice se pretvorile u jezera!

Niz ulice i regionalni put koji vodi prema Zavidovićima, tekli su potoci, a pripadnici Policijske stanice Maglaj brinuli su o tome da se saobraćaj ovim ferkventnim područjem odvija što bezbjednije.

Potok Ušinac u Donjoj mahali zaprijetio je i da poplavi nekoliko stambenih objekata, a iz predostrožnosti majka i sin, Hajra i Zijad Popržanović evakuisani su iz svoje kuće. Nabujale vode Učinca prijetile su kući Hariza i Nedžide Ustalić.

maglaj-poplave-septembar

“Kiša je počela nešto prije 17 sati. Odjednom sam čula jezivu huku, izašla sam ispred kuće i imala sam šta da vidim. Ušinac je podivljao, iz odvoda se počela vraćati voda i da nisam uletila u kuću i mene bi odnijela voda. To je trajalo oko 20 minuta, nosilo je sve pred sobom, kante, smeće, drva, kamenje. Odjednom se tok vode okrenuo prema kući komšija Popržanovića. Ovo je stvarno postalo nepredvidivo, samo što je kiša počela padati, sila vode je krenula. Najavljuju opet padavine, ni sama ne znam šta će biti sa nama. Belaj, pa hajde“, priča Nedžida.

U Gornjoj mahali, također, je došlo do izlijevanja površinski voda, a na ovom području oštećeni su gotovo svi putevi. Prave razmjere šteta, rekli su nam stanovnici, vidjeće se tek sutra.
Nadležni u općini angažovali su radnike Komunalnog javnog društva Maglaj, mehanizaciju i radnike firme Hajdić, pripadnike Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj kako bi se prije svega omogućila prohodnog puteva u Starom gradu te regionalnog puta Maglaj - Zavidovići. Gotovo tri sata dijelom regionalnog puta ispod gradskom mosta saobraćaj nije bio moguć zbog nanosa zemlje, kamenja i smeća koje su nanijeli potoci iz Donje i Gornje mahale.

Pripadnici Profesionalne jedinice Maglaj zaprilimili su nekoliko desetina poziva građana zbog poplavljenih podrumskih prostorija.

Među ustanovama koje su poplavljene su i podrumske prostorije Doma zdravlja Maglaj. Količina vode bila je velika i pumpe-muljare jednostavno nisu mogle izbaciti svu vodu. Štete koje su majske poplave nanijele ovoj ustanovi procijenjene su na 1,5 miliona KM i uveliko teče sanacija ove ustanove.

Stanovnici Maglaj su u strahu jer je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za 11. i 12. septembar i prognozirao velike količine padavina, čak i više od 70 litara po metru kvadratnom.

stari-grad

 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.