BIH

Cijeli mandat je elementarna nepogoda

Završena sjednica Predstavničkog doma

Autor:S. M.

11.9.2014

14:45: Sjednica Predstavničkog doma je završena. Iako su se neki poslanici već pozdravili i poželjeli sreću na izborima, još uvijek nije poznato je li zadnja u ovom sazivu, jer postoji mogućnost da bude održana još jedna sjednica ovoga saziva.

Tokom zasjedanja, nakon pauze, sve vrijeme sjednica je održavana na ivici kvoruma. Bez rasprave je usvojen izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2013. godinu, kao i izvještaj FERK-a.

Poslanici nisu prihvatili izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire za 2013. i finansijski plan i program za 2014. godinu. Oboren je i izvještaj Komisije za koncesije za prošlu godinu.

Skoro jednoglasno je prihvaćen Plan zaštite i spašavanja Federalnog hidrometeorološkog zavoda od prirodnih i drugih nesreća. O toj tački dnevnog reda diskutirao je samo poslanik Jasmin Duvnjak (SDA), koji je, između ostalog, kazao da je „cijeli ovaj mandat elementarna nepogoda“.

13:45: Nastavljena sjednica Predstavničkog doma, nakon jednosatne pauze, koju je dao dopredsjedavajući Tomislav Vidović zbog nedostatka kvoruma. Predsjedavajući Softić nastavio je sjednicu iako još uvijek u sali ne postoji kvorum.

U toku je bila rasprava o Izvještaju o radu komisije za vrijednosne papire za 2013. godinu i finansijski plan i program rada za 2014. godinu, ali zbog nedovoljnog broja poslanika u sali, data je pauza.

Prije toga, poslanici nisu u usvojili izvještaj o radu Agencije za bankarstvo Federacije BiH direktora Zlatka Barša. On je kazao, između ostalog, da razumije probleme dužnika, odnosno klijenata banaka.

- Zapali su poteškoće jer su potpisali ugovore, uzeli novac i potrošili ga. Agencija kao supervizor i regulator nema zakonskog osnova da ulazi u obligacione odnose. A novac su uzeli od banaka kojima ih je povjerio daleko veći broj građana i preduzeća. Isto je i sa jamcima. Niko iz institucija nije ih tjerao da da jamče za nekoga. To su uradili zbog svojih rodbinskih, prijateljskih, poslovnih ili drugih interesa - kazao je Barš.

Ovo, ali i ostatak njegovog izlaganja razljutilo je pojedine poslanike. Hafeza Sabljaković (DNZ) rekla je da je iritira izlaganje direktora Barša kada je rekao da jemce niko ne tjera već da su tu radi prijateljskih i rodbinskih odnosa.

- Mislim da su banke pojedincima davale i po 60 kredita, pa kako se moglo destiti da neko bez obzira na primanja može dobiti tolike kredite? Drugo pitanje "Postbanka", kakva je sudbina te banke i štediša u toj banci? Imam osjećaj da je vama jako lijepo, u Agenciji za bankarstvo, godinama imate lijepa primanja. Ono što je urađeno građanima je nekorektno od institucija, jer ih nisu zaštitile. Direktore, davno ste došli u poziciju da se povučete, da ste imali i malo morala i savjesti, kad se prvi žirant ubio vi ste trebali otići - kazala je Sabljaković.

Poslanica Aida Čikić (SBB-Fahrudin Radončić) istakla je da je Barš, bez obzira na njegov izvještaj, sve vrijeme, kada je u pitanju Zakon o zaštiti žiranata, sarađivao s njom, kao i ministar finansija Ante Krajina, za razliku od pojedinih poslanika.

- Neki poslanici su tu da dignu ruku kako im kaže šef, neki su se javili jednom ili dva puta, neki došli tri ili četiri puta. Neka je poslanicima SDP-a na čast. Šef Kluba SDP-a Jasenko Selimović, kada se usvajao Zakon o zaštiti žiranata, nečasni šef Kluba lobirao je kolege da izvedu dvojicu poslanika iz sale da ne bi glasali za zaštitu žiranata - navela je Čikić.

12:05: U nastavku sjednice bez rasprave oboren je Izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetu. Također, pao je i izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu.

Poslanici su, također, bez rasprave usvojili izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog  osiguranja i reosiguranja FBiH te izvještaj o izvršenju finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2013. godinu.

10:50: Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić (SDA) otvorio je treći nastavak 32. sjednice ovoga Doma. Sjednica je započela u julu, a nastavljena jučer, odnosno danas.

Na početku zasjedanja federalni ministar finansija Ante Krajina prezentirao je poslanicima izvještaj o zaduženju Federacije po osnovu emisije trezorskih zapisa.

Ministar Krajina kazao je da je Vlada SDP-SDA u 2011. godini na osnovu trezorskih zapisa Federaciju zadužila za 90 miliona KM. U 2012. godini zaduženje je iznosilo 60 miliona, a u 2013. 80 miliona KM. Kako je rekao Krajina, ove godine planirano je zaduženje od 260 miliona, a do danas je Federacija zadužena za 200 miliona KM.

Krajina je kazao da su ovo vrlo povoljna zaduženja i da ih Vlada redovno vraća. Međutim, šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da ovo zaduživanje govori da u budžetu Federacije postoji minus, pa se uzimaju krediti kako bi se ispunile obaveze.

Čavara je rekao da se samo za 90 miliona zaduženja putem trezorskih zapisa da milion maraka kamate. Istakao je da je milion bačen u vjetar i zapitao se da li Vlada radi u interesu banaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.