BIH

Bez pripremnog ročišta čak 8 mjeseci od tužbe

ZENICA Radnici ŽGP-a bili pred Općinskim sudom

V. BEGUNIĆ

11.9.2014

Grupa od 15 radnika zeničkog ŽGP-a, koje su predvodili predsjednik Sindikata Zlatko Milošević i zamjenik Ramo Šabanović, zatražila je danas od predsjednice Općinskomg suda Zenica Dijane Ajanović da ih primi i odgovori na pitanje zašto im od 29. januara ove godine nije još zakazano ni pripremno ročište.

Sud ne može ispuniti obavezu

- Preko advokata Gorana Bojanovića, tužili smo zbog neisplaćenih plaća i doprinosa od marta 2012., naše preduzeće koje je u većinskom vlasništu "JATA Groupe" Hamzalije Ibrića Jate.

Na zadnju urgenciju od 26. avgusta, dan kasnije odgovoreno mu je da Sud ne može ispuniti zakonski rok, jer, navodno, sudija Rankica Jerković ima 420 slučajeva. Pa, neka, što i mi ne bismo mogli biti 421 - pita se Milošević, koji dodaje da su im obećali da ih mogu primiti tek 17. septembra.

Smatra i kako je otezanje zakazivanja početka suđenja vid korupcije, te da je izdejstvovano pod pritiskom.

- Da li to radi naš menadžmenet, kao što rade i u firmi, ili neko drugi, nas ne zanima.Trenutno nam duguju 9,5 plaća, a zadnju smo, minimalac od 360 KM, dobili za juni mjesec, iako je Jata obećao na sastanku s premijerom Vlade ZDK Munibom Husejnagićem (SDP) da će nam minimalac isplaćivati i bez obzira na prihode ŽGP-a.

Vlada ZDK pomaže pljačku

Sada svi šute, niko se ne javlja. Vlada ZDK, naš Nadzorni odbor i većinski vlasnik nisu nas kontaktirali ni nakon štrajka upozorenja od 28. avgusta - ističe Milošević, koji dodaje da će, kao što su i najavili, u dogovoru sa granskim Sindikatom građevine Federacije BiH zakazati i generalni štrajk.

Tada će, najavljuje Milošević, ići i na blokadu kamenoloma, asfaltne baze i zgrade uprave, u koju neće dozvoliti nikome ući.

- U sudskom registru se još kao direktor vodi Hamzalija Mehmedović, koji se u firmi vodi na bolovanju, a u stvari je pobjegao zbog lopovluka i neće se više ni vraćati u Zenicu.

Sada, v.d. direktor Kemal Hasanović i bivši direktori Salih Beganović i Kasim Alić, rade timski. Neka rade, nemamo ništa protiv, ali vidimo kuda ova rijeka teče - ističe Milošević.

Jata bi trebao završiti kao Lijanović

Milošević ističe da žive za dan kada će njihov većinski vlasnik Hamzalija Ibrić Jata, kao i svi iz imperije Lijanović, biti uhapšeni i završiti na naslovnicama novina.

- Tada bi se otkrili i njihovi pomagači, jer, kaže, ostali su sami u borbi za spas preduzeća i radnih mjesta. Jata ih pljačka uz pomoć menadžmenta, dok i  Vlada ZDK-a, koja ima 30 posto vlasništva, sve zna, ali šuti. Općina Zenica ih, kaže, tereti da su uništili put od kamenoloma "Široke stijene", dužine oko 3 kilometra, koji će morati sanirati ŽGP, mada sav prihod iz firme ide u kasu "JATA Groupe".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.