BIH

Kod Srebrenice pronađeno tijelo bez lobanje

Ekshumacija posmrtnih ostataka Bošnjaka ubijenih u martu 1994. godine

Autor:S. Sm.

11.9.2014

Po nalogu Tužilaštva BiH, ekspertni tima Instituta za traženje nestalih osoba, danas je na dvije lokacije u Jasenovoj kod Srebrenice, radio na ekshumaciji posmrtnih ostataka Bošnjaka, ubijenih u martu 1994. godine.

Prema riječima Sadika Selimovića, člana ekipe Instituta za traženje nestalih osoba BiH, na jednoj lokaciji pronađeni su posmrtni ostaci jedne žrtve bez lobanje. Identifikacijom će se utvrditi da li se radi o tijelu Dževada (Džemala) Hasanovićaiz iz Glogove kod Bratunca, čiji je otac dva dana štrajkovao glađu na mjestu pogibije njegovog sina.

- Prema izjavi Smaila Alića iz Grujčića kod Srebrenice, koji je bio očevidac pogibije mog sina, pronađeno tijelo moglo bi biti Dževadovo. On je sedmog marta 1994. godine ubijen u zasjedi na ovoj lokaciji, kada su poginuli njegovi drugovi Mešo Rizvić iz Glogove i Aziz Ljeskovica iz srebreničkog sela Liješće, pojasnio nam je Džemail Hasanović, koji više od deset godina traga za ubijenim sinom.

Nakon ove pojedinačne ekshumacije, tim za traženje nestalih počeo raditi da drugoj lokaciji u Jasenovoj, gdje se pretpostavlja da imaju dvije grobnice sa po četiri tijela, ubijenih zajedno sa Dževadom Hasanovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.