BIH

Naredni protest zakazan pred uredom SIPA-e u Tuzli

Redovni mirni protest Srebreničanki

A.H.

11.9.2014


Majke Srebrenice danas su, kako to rade punih 18 godina svakog 11-og u mjesecu, mirnom šetnjom kroz Tuzlu , upozorile  na  zločin koji je u julu  1995.godine.

Ogorčene što  nema otkopavanja novih masovnih grobnica, kako bi došle do posmrtnih ostataka svojih sinova, Srebreničanke su jučer, najavile da će naredni mjesec, njihov protest umjesto na Trgu žrtava Srebrenice biti  održan pred sjedištem Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli.

- Nadležne institucije nisu reagirale na naša upozorenja i mi smo odlučile da javno progovorimo. Zar je moguće da u Uredu SIPA-e u Tuzli još uvijek radi Jovan Ilić, čovjek koji kao MUP-ovac 1995.godine aktivno učestvovao u događajima koji su za posljedicu imali genocid u Srebrenici. I pored toga što je njegovo ime na popisu učesnika koji je svojevremeno uradila Komisija za Srebrenicu, njega je neko doveo da bude ništa manje nego šef Odjela SIPA-e za ratne zločine. To je direktno ruganje žrtvama  i nama porodicama – kazala je Hajra Ćatić predsjednica UG „Žene Srebrenice“.

Srebreničanke su danas najavile da će „slučaj Ilić“ prijaviti svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.