BIH

Rekordne poplave u Cazinu: Protekla dva dana kiša neprestano pada

Pojedina naselja se nalaze u stanju uzbune

(F. Me.)

12.9.2014

Protekla dva dana kiša neprestano pada na područje općine Cazin, pa se pojedina naselja nalaze u stanju uzbune zbog mogućih poplava. Stanje u Tršcu je najkritičnije, te kako saznaje portal "Cazin.net" u večernjim satima, vodostaj je dostigao kritičnu razinu i u toku noći se može očekivati izlijevanje vode i poplava već uobičajenih područja i stambenih jedinica.  Mještani čiji su domovi najugroženiji se već spremaju na poduzimanje mjera za odbranu od poplava, te kako se saznaje sa terena, velika je vjerovatnost da će do poplava doći.

Most preko Čajina potoka za naselje Kapići, poplavljen je i nije moguće odvijanje saobraćaja. Most prema Kovačevići, na riječici Gračanici, poplavljen je i saobraćaj je obustavljen. Kritično je u naselju Huremagići, jedna traka magistralnog puta M 4,2 je poplavljena.

U naselje Čizimići voda je sa okolnih brda ušla u štale i kuće kao i u naselju Muranovići, u MZ Mutnik. Saobraćaj je obustavljen preko mosta u naselju Rajak, na rijeci Mutnici.

U naselju Pjanići, voda je poplavila nekoliko kuća i popratnih objekta (štala, garaža i sl.). Regionalni put R 403 kroz Pjaniće je također poplavljen, saobraćaj se odvija otežano i na vlastitu odgovornost vozača.

Plavni val je zahvatio i naselje Tržac, gdje je poplavljen regionalni put R 403b, saobraćaj otežan kod benziske pumpe. U naselju Tržac i Tržačka Raštela, ima poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta. Vrećama sa pijeskom pokušava se spriječiti dalje plavljenje stambenih objekta. Prijavljeno je oko 15 kuća u koje je ušla voda. Apeluje se na građane da bez razloga ne kreću na putovanja prema ovim komunikacijama i preko navedenih mostva, kako bi izbjegli neželjene posljedice i moguće nesreće. 

- Vodostaj rijeke Une u 20:00 sati, iznosi 60 cm i u blagom je porastu. Prva kritična tačka je 100 cm.

- U ostalim općinama na području Kantona za sada nema saznanja o plavljenjima.

- Na području Tuzlanskog kantona, trenutno rominja sitna kiša, i nema opasnosti od većih padavina i/ili plavljenja.

- Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kiša je počela da pada, uz jak vjetar, oko 21,20 sati.

- Iz ostalih kantonalnih operativnih centara CZ-e, do sada nismo primili informacije o padavinama ili problemima usljed padavina, bilo koje vrste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.