BIH

U Cazinu poplavljeno na desetine kuća, Una prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 10 centimetara

U porastu i rijeka Sana

J. Bešić/ A.D.

12.9.2014


U sjevernim dijelovima BiH prethodnih nekoliko dana bile su obilne padavina, posebno u zapadnom dijelu, što je izazvalo porast vodostaja rijeka Une i Sane, kao i manjih vodotoka u ovom području.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 198 cm (juče 198 cm). Kritična tačka je 380 cm.

U općini Bihać vodostaj rijeke Une iznosi 102 cm (juče 45 cm). Kritična tačka je 100 cm. Tokom dana je palo 49 l/m2

U općini Cazin voda je poplavila na destine kuća. Voda je poplavila kuće koje do sada nikad nisu bile plavljene. Voda je plavila objekte koji nisu uz potoke ili rijeke. Do plavljenja je došlo uslijed oborinskih voda sa brda. Stanje na pordručju ove općine je alarmantno i trenutno je najteže na području Tržca i Tržačkog Raštela, navodi se u saopćenju Federalnog operatvnog centra civilne zaštite.

Cesta koja povezuje Tržac sa Cazinom i Bihaćom obustavljena za saobraćaj, zbog sigurnosti građana. Jedan dio mještana Tršca aktivno radi na postavljanju blokova koji štite od prodiranja vode do obližnjih kuća, dok drugi spašavaju stvari iz svojih domova koji su već poplavljeni.

- Ovakve poplave nepamtim u svom životu da su se desile. Mnogima su poplavljeni prvi spratovi u porodičnim kućama i trudimo se da ima pomognemo u ovim teškim trenutcima - kazao nam je A. Kurtović, mještanin naselja Tržac, koji je od ranih jutarnjih sati došao na kritična mjesta kako bi pomogao komšijama. Učenici Područne škole “Tržac”,danas nisu išli na nastavu zbog njihove sigurnosti, ali iz zbog toga što je jedan dio njih bio odsječen od škole.

- Magistralni put M 4,2 u mjestu Ostrožac strane, u prekidu je zbog odrona veće količine materijala. Saobraćaj je preusmjeren preko Prošića i Brekovice. U mjestu Huremagići, na istom magistralnom putu otežano je odvijanje sobraćaja zbog nanosa pijeska sa okolnih puteva.

- Regionalni put R 403 Ćoralići-Ćehići u mjestu Pjanići je poplavljen. Niža vozila  tim putem idu na vlastitu odgovornost. U mjestu Tržac na regionalnom putu R 403 b saobraćaj samo za viša vozila. Na regionalnom putu R 403-a u centru Tržačkih Raštela moguće da prođu viša vozila i niža prelaskom na jednom dijelu na trotoar.

- Most za Kovačeviće kod Razvoja prohodan je za saobraćaj i most na rijeci Mutnici u Rajaku.

U naselju Čizimići voda je sa okolnih brda ušla u štale i kuće kao i u naselju Muranovići u mjesnoj zajedniciMutnik. U prekidu je lokalni put u mjestu Klisa strane, kod vrela Salkanovac, zbog odrona na put.

U naseljima Pjanići, Tržac i Tržačka Raštela, ima poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta. Vrećama sa pijeskom pokušava se spriječiti dalje plavljenje stambenih objekta. U desetine kuća je ušla voda u prateće objekte i prizemlja. Apeluje se na građane da bez razloga ne kreću na putovanja prema ovim komunikacijama i preko navedenih mostva, kako bi izbjegli neželjene posljedice i neželjene nesreće.
pomoćnih objekata.

Rijeka Una je na hidrološkoj stanici Novi Grad/Bosanski Novi nizvodno u porastu, potvrđeno u entitetskom Hidrometeorološkom zavodu.

Po osmatranju od 9:00 sati ova rijeka je prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 10 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 410 centimetra.

U porastu je i rijeka Sana na hidrološkoj stanici Prijedor, a trenutni vodostaj iznosi 382 centimetra.

Rijeka Sava je u blagom porastu, ali još uvijek ispod kote redovne odbrane od poplava.

U općini Bosanska Krupa zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlijevanja potoka Voloder, Svetinja, Bukovska, Baštra, Vodomut, koji su poplavili putne komunikacije i nekoliko stambenih objekata.

U općini Ključ nivo rijeke Sane i Sanice je u porastu, rijeka Sana je pri izlijevanju, nivo vode rijeke Sane u 07:30 sati je iznosio 173 cm. Sanica se izlila, poplavljeno je priobalno poljoprivredno zemljište.

U općini Bihać bilo je 20 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata.

vodostaj-cz-12-09

Zeničko-dobojski kanton

U općini Žepče zahvaljujuči stalnom angažmanu ljudstva i teških mašina uspostavljena je putna kumunkacija prema Željeznom polju, a samim tim i selima koja gravitiraju na pomenutom području. Put je usljed stalnih kišnih padavina u lošem stanju. Saobraća se usporeno i otežano. I dalje se nastavljaju radovi na sanaciji puteva i poboljšanju putne komunikacije.

U općini Zenica i dalje se radi na čišćenju prohodnosti puteva. Lokalni put za selo Kolići i dalje neprohodan za putnički saobraćaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.