BIH

Tužilaštvo KS i SIPA istražuju nezakonitosti Rabije Čampare

Zloupotrebe javnih nabavki i službenog položaja

A. DUČIĆ

12.9.2014

Aktuelna načelnica za kadrovske, logističke i pravne poslove MUP-a Kantona Sarajevo Rabija Čampara, majka tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i njegovog brata Aljoše, dogradonačelnika Sarajeva i savjetnika Bakira Izetbegovića, jedna je od osumnjičenih za više korupcijskih djela u istrazi Tužilaštva KS, koja se vodi pod predmetom broj T09OKTA0012327/10.

Arapčić dao iskaz

Kako saznaje "Avaz", ovaj predmet u Odjeljenju za privredni kriminal Tužilaštva KS formiran je još 2010. godine. Istražitelji su, pri tome, objedinili niz predstavki i prijava koje se odnose na zloupotrebe u javnim nabavkama te druga prekoračenja službenog položaja.

faksiprvi

Akt o sistemu praćenja vozila s potpisom Rabije Čampare

Sve predstavke Tužilaštvu KS upućene su iz Jedinice za profesionalne standarde MUP-a. Većina se odnosi na prijave koje je podnio Senadin Arapčić, žrtva odmazde Rabije Čampare zbog ukazivanja na nezakonitosti unutar MUP-a KS. Arapčić, naime, tvrdi da je upravo zbog toga degradiran i da mu je oduzeta pozicija načelnika za informatiku i tehničke poslove.

Iz Kantonalnog tužilaštva jučer nisu odgovorili na pitanje u kojoj je fazi ovaj predmet.

No, korupcijsko djelovanje Rabije Čampare sročeno je i u izvještaju dostavljenom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Osim nje, prijavljen je i komesar policije KS Vahid Ćosić. S tim u vezi, kako saznaje "Avaz", inspektori SIPA-e 17. jula ove godine saslušali su Senadina Arapčića na sve okolnosti u vezi s inkriminacijama koje se odnose na Čamparu.

U predstavci na 124 stranice, koja obiluje materijalnim dokazima, u detalje su opisana krivična djela zloupotrebe ovlasti i položaja i nanošenja materijalne štete Ministarstvu u vezi s isporukom sistema za praćenje vozila.

Riječ je o javnoj nabavci provedenoj 21. decembra 2005. godine po predračunu 231PAL12-2005. Taj sistem, ističe se, s obzirom na to da nije zadovoljavao tehničke uvjete, nije stavljen u funkciju i kao takav dijelom je bio uskladišten sve do 24. januara 2011.

- Zbog prikrivanja krivičnog djela nesavjesnog rada u službi vezanog za javnu nabavku sistema za praćenje vozila Unutrašnjoj kontroli prijavljene su Rabija Čamapara i Jasmina Idrizović podneskom od 26. novembra 2011. godine zbog postojanja indicije i opravdane sumnje povrede službene dužnosti počinjenja i prikrivanja krivičnog djela materijalne štete u iznosu od 43.891 KM – navodi se u izvještaju koji je zaprimljen u SIPA-i.

fakidrugi

Faksimil dijela izvještaja koji je SIPA zaprimila: Na 124 stranice izloženi i dokazi

U prilogu ove predstavke je brojna dokumentacija zvanično opečaćena i potpisana od načelnice Čampare, koja potvrđuje da je šefica moćnog klana koja kontrolira sve segmente MUP-a KS znala za nepravilnosti koje se u izvještaju opisuju!

Komisija zabilježila

Štaviše, u prijavi su priloženi i materijalni dokazi u kojima je, kako se tvrdi, "vidljivo da su preduzete mjere s namjerom knjigovodstvenog i fiktivnog prikrivanja materijalne štete učinjene ovom javnom nabavkom".

Rabija Čampara, zajedno s drugim prijavljenim, u ovom izvještaju tereti se i za nezakonitosti koje je konstatirala nadležna komisija pri popisu osnovnih sredstava tokom 2010. godine.

I umanjenje staža dio izvještaja u SIPA-i

faksianter

Penzioni staž jedna od stavki: Istaknuto krivično djelo

Dio izvještaja zaprimljenog u SIPA-i je i krivična prijava protiv Rabije Čampare i zbog nezakonitog umanjivanja penzionog staža za više od pet godina. Ovu prijavu, koju je podnio Senadin Arapčić, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je 6. avgusta ove godine.

U dokumentu, koji se trenutno analizira u Tužilaštvu KS, istaknuto je da je, prema službenoj evidenciji koju je 2011. godine komesar policije Vahid Ćosić dostavio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Muhamedu Budimliću (SDP), Čampara imala 39 godina penzionog staža, a prema evidencijama iz 2012., njen staž iznosio je 34 godine!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.