BIH

Bujične vode i nabujale rječice poplavile kuće i pomoćne objekte

Poplave - Dramatična noć na području regije Prijedor

M. Z.

12.9.2014

Bujične vode i nabujale rječice Bubnjarice i Tavije tokom noći su opet, po šesti put ove godine napravile haos na području Bosanske Kostajnice  u kojoj je sinoć zbog poplava proglašeno vanredno stanje. Aleksandar Pašić, portparol opštine Bosanska Kostajnica, rekao je da se voda jutros povukla iz 50. tak pomoćnih objekata i iza sebe kao i prošli put ostavila blato, mulj i prljavštinu.

Iz sata u sat raste i vodostaj Une koji trenutno iznosi 363 centimetra. Una se izlila i poplavila poljoprivredno zemljište.
 
Zbog odrona ali i potkopavanja puta obustavljen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu Bosanska Kostajnica - Prijedor  i to na relaciji od sela Tavija do sela Golobrađa.

Dramatičnu noć, zbog nabujalih rječica Puharske, Miloševice, potoka Zukovac i kanala Jaruge imali su i mještani naselja Puharska, Čejreci, Čirkin Polje, Brezičani, Urije, Gašića naselje, Vrbice i Topolik u Prijedoru. Voda je, kako nam je potvrdio Radenko Petrić, vođa  jedinice za spasavaje u TVJ Prijedor, prodrla u pomoćne objekte, podrume kuća i poplavila poljoprivredno zemljište. Jutros se povukla, a na terenu su vatrogasne jedinice koje pomažu mještanima da ispumpaju vodu iz podruma.

U naselju Puharska vodena bujica je tokom noći poplavila i podrum mjesne džamije gdje se nalazi methana u kojoj je bilo oko dva metra vode koju su jutros ispumpali vatrogasci.
Muharem Bosnić, mutavelija džemata Donja Puharska u Prijedoru, kaže da je voda preko ceste prodrla u podrum džamije.

- Pokušao sam da ispumpam vodu sa svojom pompom, ali nisam uspio. Na cesti je bilo oko 30 tak centimetara vode. Sve je uništeno, tepisi, usisivači, voda je podigla i ulazna vrata- kazao je Bosnić koji se zahvalio vatrogascima na brzoj pomoći.
Jaka kiša, 30-tak litara po metru kvadratnom napravila  je  problem i u centru Prijedora gdje su vatrogasne ekipe tokom noći ispumpavale vodu iz zgrade Medicine rada, katastra i gruntovnice.

Vodostaj Sane trenutno u Prijedoru iznosi  400 centimetra i 20 je niži od kritičnog .

Stanje tokom noći bilo je teško i na području Bosanskog Novog, naročito u Crnoj Rijeci gdje je pod vodom bilo šest kuća. Voda se prema riječima Ratka Pavića, šefa Civilne zaštite u Bosanskom Novom povukla, a u dolini Japre ostalo je zaplavljeno nekih 20 tak kuća. Dramatično raste vodostaj Sane. Trenutno iznosi 460 centimetara i za 20 centimetraa je viši od onog koji je izmjeren jutros u šest sati.

U prekidu su prema Pavićevim riječima putne komunikacije Blagaj - Radomirovac i Blagaj Vitasovci kod Bosanskog Novog, potom put Kršlje - Gornji Agići te regionalni put Blagaj - Budimlić Japra.

Ono što dodatno zabrinjava sve mještane na području regije Prijedor je najava novih padavina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.