BIH

Vanredni izvještaj o stanju u FBiH: Najteža situacija u Cazinu

U mjestu Mutnik, vodostaj raste i prijeti kućama u centru naselja

Redakcija

12.9.2014

Općina Cazin. Vodostaj rijeke Mutnice raste i očekuje se da će doći do plavljenja istih naselja koja su sinoć i jutros bila poplavljena. U mjestu Mutnik, vodostaj raste i prijeti kućama u centru naselja gdje se mještanima dostavljaju vreće. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, uposlenici javnih preduzeća i ustanova uveli su 24 satna dežurstva i prate stanje na terenu. Mještani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta.

Nema prekida u saobraćaju osim zabrane preko mosta umjestu Rajak za naselje Mutnik zbog oštećenja mosta prekorijeke Mutnice. Magistralni put M 4.2, od 13:00 sati, u mjestuOstrožačke strane prohodan je za saobraćaj a koji je bio blokiran zbog odrona. U mjestu Puškari aktiviralo se staro klizište i na tom mjestu saobraća se jednom trakom.Regionalni put R 403 kroz Pjaniće djelomično je poplavljen.Saobraćaj se odvija usporeno.

 Općina Bihać. Zbog oborinski voda došlo je do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih i stambenih objekata u sljedećim mjesnim zajednicama i ulicama: Naselja: Čavkići, Mujadžići, Jezero-Privilica, Orašac, Kamenica i Luke. U većini slučajeva razlog plavljenja su neočišćeni i zatvoreni propusni kanali.

U naselju Gata, trenutno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R 403 a zbog plavljenja puta. Firma koja radi na održvanaju ove putne komunikacije je na terenu i pokušava prokopavanjem kanala da isti stavi u funkciju.

U naselju Donji Rekići, poplavljen je lokalni most te je prekinuta lokalna putna komunikacija za naselje Johovac.

Ekipe Vatrogasne službe i civilne zaštite općine Bihać su i dalje na terenu, te intervenišu po potrebi.

Općina Bosanska Krupa. Vodostaj rijeke Une je u blagom porastu i u 17:00 sati iznosio je 249 cm. Nema poplavljenih objekata. U toku dana prijavljeno je 10 novih klizišta. U naselju Arapuša ugrožen je jedan stambeni objekat.

Općina Bužim. Na području ove općine zasad nema ugroženih objekata. Oštećeno je nekoliko lokalnih puteva ali su prohodni.

Općina Ključ. Vodostaj rijeke Sane je 165 cm i u stagnaciji je od danas. Nema poplavljenih niti ugroženih objekata.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane je 350 cm. Zasadanema poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata, niti dojava za ispumpavanjem vode ali u Novom Naselju problem predstavljaju podzemne i oborinske vode.

Općina Bosanski Petrovac. Nema dojava o poplavama niti opojavi klizišta ili odrona.

 Općina Velika Kladuša. Riječica Glinica se izlila iz svog korita i poplavila dva stambena objekta u naselju Radića Most. Porodice iz ovih kuća su se izmjestile na viši kat kuće. Uzrok izlijevanja ove rječice su nepropisno napravljeni prilazni mostovi u pojedinim dijelovima kao i zapušteno i neočišćeno korito rijeke Glinice. Registrovano je 8 novih klizišta i odrona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.