BIH

POPLAVE u BiH: U Prijedoru vanredno stanje zbog porasta vodostaja Sane, u USK prijete klizišta

Poplave u USK nanijele ogromnu štetu, prijete klizišta

Redakcija

13.9.2014

Olujno nevrijeme u opštini Srbac

Olujno nevrijeme  koje je sinoć oko 21 sat zahvatilo srbačka  sela Bajinci, Dugo polje, Donji Kladari, Povelič ,Nožičko i Stari Martinac, pričinilo je znatnu štetu na dalekovodnoj  i niskonaponskoj elektro-mreži, lokalnim i nekategorisanim putevima, porodičnim kućama  i privrednim objektima.

- Čitavu noć pomenutih 5 sela bilo je bez struje.Na terenu se nalaze  tri ekipe  koje rade na otklanjanju kvarova na elektro-mreži, tako da očekujemo da svi potrošači dobiju struju danas do 15 časova”rekao nam je dežurni  u RJ “Elektrodistribucija”Srbac Jovan Vasić.

oborene-breze-u-dvoristu-os-povelic11

Načelnik štaba CZ Srbac Borivoje Vrsajković rekao nam je da su bujične vode odnijele šljunak sa seoskih nekategorisanih puteva ,da je vjetar obarao drveće I skidao crijep sa kuća I drugih objekata.Tako je oluja digla dio krovnog prekrivača  Auto-servisa”Dobrnjac” u Poveliču  kao I dio crijepa sa Područne osnovne škole u Poveliču gdje je oboreno I nekoliko breza I sva je sreća da djeca nisu bila na nastavi.

Ekipa CZ Srbac ,po rječima Vrsajkovića ,danas će izaći na teren kako bi sa povjerenicima CZ u mjesnim zajednicama preciznije snimila štete koje su nastale  na putnoj I elektro infrastrukturi.

Vanredno stanje zaštite od poplava

U Prijedoru vodostaj rijeke Sane trenutno iznosi 460 centimetara i ima tendenciju daljnjeg rasta zbog visokog vodostaja manjih vodotoka na slivnom području rijeke Sane.

 To je i razlog zbog čega je Gradski štab za vanredne situacije proglasio treći stepen pripravnosti – vanredno stanje zaštite od poplava na području grada Prijedora.

- Obavezuju se svi subjekti i građani grada Prijedora da vlastite kapacitete i sredstva prema ukazanim potrebama i na zahtijev Štaba stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područijima.- navodi se između ostalog u saopštenju Štaba.

Podsjećamo rijeka Sana se djelimično izlila i zaplavila oko 80 tak kuća u naseljima Tukovi i  Raškovac.  Voda je presjekla i putnu komunikaciju Prijedor- Bišćani.

Jusuf Muranović, mještanin zaseoka  Muranovići u Donjim Garevcima kod Prijedora  kaže du su dva nabujala potoka Garevača i rječica Popovača odnijele lokalni put  koji povezuje zaselak Muranovići i Jeftinići. Na području Prijedora padavine su napravile i 30 tak klizišta.

trnova-most2222

U selu Trnova oštećeni mostovi (Foto: H. Čalić)

Višednevne obilne kiše posljednju sedmicu dana uzrokovale su najveće poplave u općini Velika Kladuša ikad zabilježene. Posebno se iz svog korita izlila riječica Glinica cijelim svojim tokom, a najviše u naselju Poljana gdje se ulijeva u pograničnu rijeku Glinu. Pored riječice Glinice, vodu donose potoci i kanali. Poplave ovakvih razmjera ne pamte mještani u Glinici i Poljani.

Tokom protekle noći došlo je do značajnog rasta vodostaja rijeke Sane, a posljednje mjerenje pokazalo je nivo od 420 centimetara, što je za 40 centimetara više od tzv. kritičnog vodostaja. Jutros u 9 sati vodostaj je iznosio 423 cm što znači da Sana još uvijek nadolazi ali sporije, jer su kiše stale. U nekoliko sanskih sela došlo je do izlijevanja lokalnih potoka i rječica, a najteže je bilo u selu Trnova gdje se sinoć izlila Pilješka rijeka, podijelila selo i ugrozila nekoliko desetina stambenih objekata.

sana-13-septembar-2

Oštećena su i dva mosta kao i dio puta. Sana je u toku noći u naselju Poljak poplavila dio putne komunikacije koja povezuje Trnovu s ostatkom općine. Kritično je bilo i u Novom naselju, gdje su pripadnici Civilne zaštite sinoć intervenisali i izgradili odbrambeni nasip uz rijeku Majdanušu. Od jutros je situacija mirnija, ali problem opet predstavljaju podzemne vode u više sanskih naselja.

Prijete klizišta: Poplave u USK nanijele ogromnu štetu

Na području Unsko-sanskog kantona je nešto bolje stanje na poplavljenim područjima. Međutim, brojne kuće su još uvijek pod vodom, a opasnost predstavljaju i klizišta. Vodostaj je jutros u 2 sata iznosio 3,03 m, a jučer u 17 sati 3,42 m.

U mjestu Puškari aktivirano je klizište na magistralnom putu M 4,2 i u tom se dijelu vrši regulacija saobraćaja jednom trakom. Na regionalnom putu R 403 Ćoralići-Ćehići u mjestu Pjanići na nekim dijelovima kolovoz je poplavljen, ali prohodan.

U mjestu Tržac na regionalnom putu R 403 b saobraća se otežano u oba smjera zbog vode na cesti. Na regionalnom putu R 403 u centru Tržačkih Raštela saobraćaj nesmetan.

Most u mjestu Rajak za MZ Mutnik neprohodan je zbog oštećenja. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, uposlenici javnih preduzeća, grupa volontera i građani pokušavaju pomoći ugroženom stanovništvu dostavljanjem vreća i pijeska.

Za sada nema potrebe za pomoći u hrani i evakuaciji. Na području općine Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je u blagom porastu. Trenutno nema poplavljenih objekata. Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište.

Vodostaj rijeke Sane jutros u 5 sati je 250 cm i dalje je u porastu. Sana se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u naseljima: Velečevo, Dubočani, Humići i Donji Kamičak.

Rijeka Sanica se izlila u naselju Biljani i poplavila nekoliko pomoćnih objekata. U toku noći u naseljima Pudin Han, Biljani i Humići došlo je do izlijevanja potoka iz korita i plavljenja nekoliko objekata, ali se voda povukla s tog područja jer se radi o bujičnim potocima.

Vodostaj rijeke Sane u sanskom Mostu 7 sati iznosio je 417 cm. Bujične rječice i potoci nanose štetu u naseljima Trnova, Tomina i Novo Naselje. Oštećena su tri mosta. Pritoka Bliha, Majdanuša i Modrašnica su se izlile iz svojih korita i poplavile nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivredna imanja te je tako pričinjena i materijalna šteta, navodi se u izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.