BIH

Šef ruske diplomatije: Revidiranje "Daytona" je opasno!

Lavrov je istakao da visoki predstavnik EU "ima diktatorska ovlaštenja, koja je odavno trebalo ukinuti"

Autor:Fena

13.9.2014

 

Revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma je opasno, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je istakao da visoki predstavnik EU "ima diktatorska ovlaštenja, koja je odavno trebalo ukinuti".

- Revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma je opasno, jer Bosna i Hercegovina (BiH) postoji kao jedinstvena država upravo zahvaljujući njemu - rekao je Lavrov u intervjuu TV kanalu Centar.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da je u BiH "veoma složena konstrukcija" s tri državotvorna naroda - Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, i dva entiteta.

-Ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju svoj entitet, imaju zajednički, ali pritom su dva državotvorna naroda uz treći, Srbe. Ta konstrukcija je umnogome odražavala historiju, ali i želju Evropljana da ne ostavlja muslimane, Bošnjake, same - kazao je Lavrov, a prenosi Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je podsjetio da Dejtonski sporazum osigurava pravo veta svakom od tri naroda u političkom sistemu BiH.

- Ukoliko se on sad razbija, pojavljuje se iskušenje da se BiH pretvori u unitarnu državu. Takve tendencije uočavaju se, između ostalog, u poziciji EU. Oni nisu zadovoljni što Srbi imaju glas koji mora da se uvaži pri donošenju važnih odluka, uključujući pitanje stupanja u međunarodne strukture, na primjer u NATO, i ne žele da zadiru u prava muslimana, smatrajući da oni treba da budu glavni narod, koji ovaploćuje bosansku državu. To neće uspjeti - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naveo da se Predsedništvo BiH sastoji od predstavnika tri naroda, koji komuniciraju "ali politički se pojavljuje mnogo problema".

- Štetnu ulogu igra visoki predstavnik EU s diktatorskim ovlaštenjima, koje je bilo potrebno odavno ukinuti. Ako je već EU podržala BiH pri izboru prije nekoliko godina za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, onda je smješno tamo zadržavati faktički protektorat - kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija je za oduzimanje tih ovlaštenja i da se stanovnici BiH sami dogovaraju, prije svega o onome za šta je potrebno tražiti zajednički imenitelj.

-Da ih ne guraju u strukture koje su neprihvatljive za jednan od tri državotvorna naroda, ne nameću partnerstva koja ne zadovoljavaju sve - kazao je Lavrov, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.