BIH

Obnovljen mesdžid koji je prije četiri godine uništen djelovanjem klizišta

Svečano otvoren mesdžid sa munarom I šehidskim-spomen-obilježjem sa česmom u džematu Liješnica

N. Br.

13.9.2014

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika, ali I brojnih gostiju, u džematu Liješnica svečano je otvoren obnovljeni mesdžid sa munarom i šehidskim spomen obilježjem. Prije četiri godine, u velikoj prirodnoj katastrofi (klizište) koja je pogodila naselje Suljakovići, kada je bez krova nad glavom ostalo je 35 porodica, iseljen je i mjesni mesdžid.

I sve od tada pa do danas trajala su nastojanja džematskog odbora Liješnica i mještana ovog kraja da se mesdžid, koji je izgrađen prije 12 godina zahvaljujući donaciji Amine El Mehiri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), I obnovi. Inače, usljed djelovanja klizišta u julu 2010.godine, mesdžid je bukvalno bio prepolovljen i džematlije su tada spasile ono što se spasiti dalo.

“Nismo imali gdje obavljati namaz, učiti tevhide, a posebno nam je mesdžid nedostao tokom mjeseca Ramazana, okupljali smo se po kućama ili u školi, najčešće to nisu bile uslovne prostorije. Zato je za nas džematlije danas veliki dan”, rekli su nam mještani Gornje Liješnice.

“Svako šehidsko spomen obilježje je simbol I uspomena na najmlije I najbolje sinove I kćeri, koji opominju nas žive I putokaz su budućim generacijama. Neka ovaj naš susret bude u znaku iskrene dove I srčane molitve za sve one koji svoj život položiše, kao zalog našoj vjeri, domovini I Maglaju”, rekao je okupljenim glavni imam Medžlisa IZ Maglaj hadži Izudin ef. Kruško.

Mahmud Jusuf Ali, direktor predstavništva humanitarne organizacije Crveni polumjesec UAE za BiH, najavljujući pomoć ove zemlje u sanaciji kuća I stanova uništenih u razornim majskim poplavama, rekao je da je dan otvaranja novog mesdžida kao Bajram.

otkrivanje-ploce33

“Mi smo jedno tijelo, od istoka ka zapadu, od sjevera ka jugu. Ono što nas je dovelo ovamo sa dalekog Istoka je naša vjera Islam. Mi smo jedan ummet”, naglasio je Ali. Svečanosti u džematu Liješnica prisustvovao je I šejh Halid Abdu-l-Kjafi, koji je imam, hatib I mualim u Džiddi (Saudijska Arabija) a trenutno je izaslanik Svjetske organizacije za hifz Kur’ana Časnog na 9.takmičenju koje se održava u Sarajevu.

“Radujemo se ovom danu I neka Allah dž.š. nagradi svakoga ko je učestvovao u izgradnji ovog mesdžida. I vi džematlije ste hrabri jer ste učestvovali u njegovoj izgradnji i poslije svih nedaća idete dalje kroz život”, poručio je šejh Halid Abdu-l-Kjafi.

Spomen-obilježje su otkrili Fajka Međić, majka šehida Ediba, poznatijeg kao Bibo, jednog od heroja odbrane maglajskih prostora I Irfan Suljaković, čiji je otac Hajrudin prvi šehidi iz ovog kraja.

Inače, zgradnju mesdžida u ovom naselju pomogli su vakif Abdullah bin Matar Ibrahim Al-Manaiu sa porodicom iz UAE sa 50.000 KM, Federalno ministarstvo za izblegla I raseljena lica, općina Maglaj ali i vrijedne džematlije.

 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.