BIH

UDIK: Protest podrške Ženama u crnom 16. septembra u Sarajevu

Mirno okupljanje ispred zgrade Ambasade Republike Srbije

Redakcija

14.9.2014

Povodom suđenja bivšem portparolu MUP-a Srbije Radomiru Počuči aktivisti i aktivistice Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organizirat će ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu 16. septembra, od 10 do 10:30 sati, mirni protest podrške nevladinoj organizaciji Žene u crnom.

Radomir Počuča je na svom Facebook profilu pozvao na linč Žena u crnom zbog protesta "Pamtimo zločine na Kosovu", održanog na Trgu Republike u Beogradu, 26. marta 2014. godine, saopćeno je iz UDIK-a. Prvo ročište 20. juna 2014. godine odloženo je zbog štrajka advokata, a 23. juna zbog nedolaska branioca optuženog.

- Na ovaj način, UDIK će pozvati premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u rješavanje ovog pitanja, kao i brojnih pitanja iz prošlosti koji su se vezivali za beogradsku organizaciju Žene u crnom, a dosadašnja vlast nije adekvatno reagovala - navodi se u saopćenju.

Iz UDIK-a podsjećaju da su od marta do danas, ZAVETNICI protestovali pred sjedištem organizacije Žene u crnom. Povodom obilježavanja genocida u Srebrenici aktivistice ove organizacije napadnute su 8. jula u Valjevu, a koordinatorica organizacije Staša Zajović također je napadnuta 22. Jula u Zemunu. .

- Ovo pokazuje mnogo i pokazuje činjenicu da Republika Srbija i njene institucije nisu mnogo uradile na pitanju suočavanja s prošlošću, jer u svakoj organizovanoj državi jedna nevladina organizacija bitna za zajednicu države, bila bi zaštićena, a ne prepuštena sudbini i iskaljivanju bijesa (neo)fašističkih organizacija koje su u Srbiji već uveliko legalizirane - stoji u saopćenju.

U UDIK-a smatraju da je pitanje daljnjeg djelovanja beogradske nevladine organizacije zapravo pitanje koliko Srbija želi Žene u crnom u svome okruženje, ili pak, još uvijek nije spremna da se odrekne svoje turobne prošlosti Miloševićeg režima.

- Ovo je najbolji put da se premijer i predsjednik Republike Srbije distanciraju od prošlosti devedesetih te da stanu na stranu demokratije i pravog sistema zaštite jedne nevladine organizacije, jer danas su to Žene u crnom, a sutra će to biti bilo koja organizacija koja se bude bavila suočavanjem s prošlošću. Smatramo je da se ovakav vid nasilja prema Ženama u crnom tiče svih nas, a ne samo Republike Srbije - saopćeno je iz UDIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.