BIH

Uhapšen 20-godišnjak koji je razbio staklo na Čaršijskoj džamiji u Prijedoru

Incident nakon utakmice Srbija-SAD

N. K.-M.Zg.

15.9.2014

Nakon što se sinoć oko ponoći grupa huligana po završetku košarkaške utamice utamice između SAD-a i Srbije nakon defilea kroz glavnu ulicu u Prijedoru zaustavila pored  Čaršijske džamije i na ovom vjerskom objektu porazbijala stakla, policija je privela 20-godišnjeg Prijedorčanina.

Kako nezvanično saznajemo, osoba koja je odgovorna za razbijanje stakla na džamiji je Vladimir Mikanović (20) iz Prijedora. On je u policiji navodnio izjavio da je bio u alkoholiziranom stanju, a riječ je o krivičnom djelu ostećenje tuđe stvari.

Marija Matić, portparlo CJB Prijedor, rekla nam je da je policija utvrdila da u ovom djelu nema elemenata izazivanja vjerske ili nacionalne mržnje, već da je u pitanju izlazak grupe navijača, koja se nakon utakmice spontano okupila u centru grada. Ona je dodala da je napadač bio u alkoholiziranom stanju te da je ubrzo uhapšen nakon čega je izjavio da će nadoknaditi svu štetu koju je svojim činom izazvao.

Kako nam je potvrdio Omer efendija Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru, incident se dogodio oko ponoći po završetku košarkaške utamice utamice između SAD-a i Srbije. On je rekao da je grupa oko stotinjak mlađih muškaraca u to vrijeme prošla u defileu kroz glavnu gradsku ulicu, te se zaustavila kod Čarsijske džamije.

Prije nego je efendija Redžić počeo snimati ovaj incident psovali su tursku majku, a sa sobom su nosili transparente na kojima je pisalo Prijedor/Srbija. U jednom trenutku jedan mladić je preskočio ogradu i rukom razbio prozor, gdje je ostavio i tragove krvi, a potom je pobjegao.

Ef. Redžić smatra da ovo sve postaje ružna navika, jer bilo kakva manifestacija ili utakmica bude propraćenja stradanjem vjerskih objekata. U ovom trenutku sastaje se izvršni odbor IZ Prijedor gdje će dati svoj sud i preuzeti slijedeće korake. Još uvijek ne znaju o čemu se radi, ali će obavjestit nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mjere kako se ovo ne bi ponavljalo. Ef Redžić kaže da prilikom ovog incidenta nije bio uplašen, ali njegova porodica koja živi u objektu medžlisa, supruga i dvoje djece jeste bila u strahu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana grupa navijača okupila se ispred džamije nakon što je reprezentacija Srbije pobijedila u polufinalnoj utakmici te psovala i vrijeđala tamošnje bošnjačko stanovništvo.

Ipak, sinoćnji ponovljeni napad je bio još brutalniji. 

01fotografija

Naime, sinoć je grupa navijača marširala kroz glavnu ulicu u Prijedoru, pritom se zaustavši kod Čaršijske džamije s nacionalističkim transparentima.

Incidenta je osudio Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

- Jako mi je žao zbog ovoga što se desilo. Onaj ko izražava radost zbog nečaga uništavajući drugu imovinu radi pogrešne stvari i neka organi reda rade svoj posao, poručio je Pavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.