BIH

Vladi rok do 12 sati, inače domovi ostaju zatvoreni!

Radnici Studentskih domova odlučni

K. KEŠMER

15.9.2014

Ukoliko nam Vlada Kantona Sarajevo sutra (danas, op.a.) ne ponudi rješenje, ja, kao direktor, ne mogu dati saglasnost za otvaranje Studentskih domova, jer nas to vodi u još veću dubiozu i sunovrat, kazao nam je jučer Emir Kadrić, direktor Studentskog centra KS.

Povećali cijene

On dodaje kako zaposlenici ove javne ustanove traže od vladajuće garniture da bude principijelna te da im osigura jednak status kao i drugim zaposlenima u javnom sektoru.

- Povisili su cijenu vode i plina, dva energenta koja mi najviše koristimo, a naše cijene ostaju iste. Tražimo korekciju cijena kako bismo mogli normalno funkcionirati. Vlada, prema osnivačkom aktu, učestvuje u finansiranju sa 43 posto, ali to nikada nisu ispoštovali. Mi smo čvrsto odlučili da pod ovim uvjetima više ne možemo raditi - kaže Kadrić.

Da su uvjeti rada skoro pa nemogući, smatra i predsjednik Sindikata radnika Amir Petrović.

amir-petrovic

Petrović: Nećemo odustati

- Ovo što mi trpimo, ne bi trpio niko normalan. Sve probleme koje imamo, oni su prouzrokovali, a ne rade ništa da ih riješe. Svaki put nam smanjuju uplate, stvaramo dugovanja, kamate nam se kamaraju, plaća nema po tri mjeseca. Od svojih zahtjeva nećemo odustati, jer nam je preko glave njihovog ignorantskog odnosa - kaže Petrović.

Neće pristati

Dodaje kako su Vladi dali rok da do 12 sati ponudi rješenje, odnosno da im dozvoli korekciju cijena te da će, u suprotnom, domovi ostati zatvoreni. Ističe kako ni na jednu ponudu neće pristati osim ako im se da u pisanoj formi, jer ne vjeruju nikome.

Za 13 KM krevet, režije i dva obroka

- Studenti ovdje plaćaju 13 KM krevet, režije i dva obroka dnevno. To nema nigdje na svijetu i naravno da srljamo u gubitke. Niko od premijera nije došao da vidi šta ta djeca jedu, kako to izgleda. A oni ostave mnogo novca u Kantonu - kazao je Petrović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.