BIH

Iako Vlada ne odgovara, članovI Sindikata UNSA nastavljaju se boriti

Žele bolju i ravnopravnu poziciju u budžetu KS

Dž. Č.

15.9.2014

Borba članova Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), profesora i uposlenika fakulteta i akademija, za bolju i ravnopravnu poziciju u budžetu KS nastavlja se i ove sedmice. Vlada i dalje ne odgovara na njihove zahtjeve.

Štrajk je nastavljen na Akademiji likovnih umjetnosti, Muzičkoj akademiji Elektrotehničkom fakultetu, Farmaceutskom,  Veterinarskom, Pedagoškom, Mašinskom, Poljoprivredno-prehrambenom te Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Fakultetu zdravstvenih studija.

Iako podržavaju zahtjeve Sindikata, Medicinski, Šumarski, te Fakultet političkih nauka danas su prekinuli štrajk zbog ispitnih termina i rokova Univerziteta koje studenti moraju ispoštovati.

Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA, najavio je jačanje saradnje sa Studentskim Parlamentom (SPUS), jer smatra da zajedniči mogu osigurati bolju budućnost za sve. Kaže da ne očekuje reakciju Vlade, ali nastavlja se boriti.

berko-zecevic-it2

Zečević: Jačanje saradnje

- Zaslužujemo veće pravo glasa u institucijama koje su građene zbog nas. Svi zahtjevi Sindikata su opravdani i krajnje vrijeme je da se nešto poduzme – kazao nam je Ahmed Nurković, predsjenik SPUS-a.

ahmed-nurkovic

Nurković: Krajnje vrijeme

Podrška studenata

Neformalna grupa studenata najavila je proteste ove sedmice kojim žele pružiti podršku članovima Sindikata. Pod sloganom „Studenti probudite se“, planiraju izaći na ulice i kako kažu, tražiti bolje mjesto u državi. Kao lokaciju protesta navode „tamo gdje će nas svi vidjeti i čuti“.

- Podržimo naše profesore. Zar vam nije dosta loših uslova studiranja? Mi smo budućnost ove države i ako ne uradimo nešto, neće niko. Ostajemo bez ispita i diploma zato što niko iz Vlade ne reagira na zahtjeve Sindikata. Potrudimo se da nas neko čuje – kažu studenti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.