BIH

AFP: Referendum u Škotskoj raspiruje nade bosanskih Srba

Dodik priču o nezavisnosti uvrstio u svoje predizborne govore

(J. Be.)

15.9.2014

Bosanski Srbi pomno prate dešavanja u vezi sa predstojećim referendumom u Škotskoj, u nadi da će, ako Škoti glasaju za odcjepljenje od Britanije, to postaviti presedan koji će povećati i njihove izglede da proglase nezavisnu državu, navodi danas agencija France-Presse.

Nakon što se Krim odcijepio od Ukrajine i priključio Rusiji poslije spornog referenduma održanog u martu, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ne usteže se da, uoči referenduma o nezavisnosti na koji će u četvrtak izaći Škoti, govori o mogućnosti odcjepljenja, podsjeća francuska agencija.

Dodik je, kako precizira AFP, nedavno rekao da RS prati šta se događa u italijanskom Južnom Tirolu, Škotskoj, pa čak i Kataloniji, pošto su to, prema njegovim riječima, "ključna iskustva za bosanske Srbe".
 
U multietničkoj Bosni, međutim, sa krvavim nasljeđem rata vođenog od 1992. do 1995. tokom raspada bivše Jugoslavije, kako kažu posmatrači, priča o nezavisnosti raspiruje i opasnost od novog oružanog sukoba, upozorava France-Presse, a prenosi Tanjug.
 
Mnogi Srbi do dan danas nisu prihvatili novu poslijeratnu bosansku državu, uprkos autonomiji koju imaju u Republici Srpskoj, primjećuje francuska agencija i navodi riječi profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banja Luci Miloša Šolaje:

"Ako se sutra organizuje referendum, većina Srba bit će za nezavisnost".

Iako smatra da odcjepljenje "nije realno u ovom momentu", Šolaja ističe da je Republika Srpska de facto već država s obzirom na brojne atribute državnosti kojima se odlikuje.

France-Presse podsjeća da se Bosna priprema za opšte izbore koji će biti održani 12. oktobra te da je Dodik priču o nezavisnosti uvrstio u svoje predizborne govore.

Međutim, napominje francuska agencija, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Valentin Inzko ukazao je da ustav te zemlje "ne dopušta mogućnost odcjepljenja nijednog entiteta".

Sve je to, prema mišljenju političkog analitičara Radija Slobodna Evropa Dragana Štavljanina, dio predizborne retorike, mada bi, kako kaže, reakcija mogla biti "mnogo snažnija" ako bi prijetnja nezavisnošću postala konkretnija.

"Vjerujem da se to ne bi moglo dogoditi bez novog rata u Bosni", ističe Štavljanin i dodaje da bi takav sukob mogao da privuče i muslimanske ekstremiste, kao tokom 1990-ih, prenosi AFP.

Francuska agencija navodi i riječi ratnog veterana Hajrudina Čaluka da "srpska separatistička politika parališe funkiconiranje države", kao i mišljenje neimenovanog evropskog diplomate u Sarajevu da je situacija u Bosni potpuno drugačija od okolnosti u Britaniji, gdje će Škoti održati referendum uz saglasnost Londona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.