Sorensen: Pobjednici izbora imaju obavezu da pokrenu BiH

Poruka šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU

Fena

 Evropska unija će pažljivo pratiti izborni proces u Bosni i Hercegovini i podržavamo dolazak Posmatračke misije ODIHR-a - rekao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen na sastanku sa šeficom Posmatračke izborne misije OSCE/ODIHR-a Corien Jonker, održanom danas u Sarajevu. 

Ambasador Sorensen je istakao važnost domaćeg posmatranja izbora i učešća, posebno aktivnosti koalicije ''Pod lupom'' i pozvao je građane BiH da glasaju na oktobarskim općim izborima, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH. 

- Ukoliko ne glasate, glasali ste za osobu koja je pobijedila - rekao je Sorensen. 

Istakao je da ko god bude izabran na oktobarskim izborima ima odgovornost da pokrene zemlju, posebno putem ekonomskih reformi sadržanih u Sporazumu za rast i zapošljavanje. 

- Prvenstveno, bitno je ono što građani očekuju. I građani BiH i zemlje članice EU žele da se ova zemlja priključi Evropskoj uniji. Svako istraživanje u ovoj zemlji pokazuje da građani žele bolji život - žele posao, bolje plate i penzije, dobro obrazovanje i zdravstveni sistem te snažnu borbu protiv korupcije. Svojim glasovima, građani Bosne i Hercegovine će izabrati one za koje misle da su najbolji za taj posao i za ostvarivanje tih rezultata - zaključio je ambasador Sorensen.

NA VRH

Podijeli članak na