BIH

Ministri Ivanković-Lijanović i Bahilj ostaju u pritvoru mjesec dana

Odluka Suda BiH

Redakcija

15.9.2014

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 12. septembra 2014. godine donio rješenje kojim je uvažen prijedlog Tužilaštva, pa je osumnjičenima: Jerki Ivankoviću-Lijanoviću, Slavi Ivankoviću-Lijanoviću, Jozi Ivankoviću-Lijanoviću, Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirjani Šakoti i Mirku Galiću odredio pritvor u trajanju od mjesec dana. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 10.oktobra 2014.godine, odnosno do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, pa im je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovanu bojazan da bi osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.  Sud je, također, odredio pritvor zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo, a za ta krivična djela se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža. 

U odnosu na osumnjičene Željka Mikulića, Zdravka Ivankovića i Draženka Kvesića, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i odredio sljedeće mjere zabrane: 

•    zabrana napuštanja boravišta;

•    zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

•    zabrana sastajanja sa određenim osobama;

•    obaveza povremenog javljanja državnom organu svakog ponedeljka;

•    zabrana preduzimanja određenih poslovnoh aktivnosti ili službenih dužnosti;

•    zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. 
 
U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Jerko Ivanković-Lijanović, Slavo Ivanković-Lijanović, Jozo Ivanković-Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković i Draženko Kvesić su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, neplaćanje poreza i pranje novca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.