BIH

U srijedu 17. godišnjica helikopterske nesreće kod Prokoškog jezera

Taj dan živote su izgubili dvanaest predstavnika OHR-a i UN-a.

H. ČUKLE

15.9.2014

U srijedu 17. septembra će na Prokoškom jezeru kod Fojnice biti obilježena 17. godišnjica helikopterske nesreće, koja se dogodila 1997. godine. U blizini Prokoškog jezera, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice živote su izgubili dvanaest predstavnika OHR-a i UN-a.

Pomenuti helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni kojim su na sastanak sa bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i tada su svi putnici smrtno stradali. Među putnicima je bio i Gerd Wagner, tadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Memorijalna ceremonija obilježavanja ovogodišnje 17. godišnjice helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru počinje u 12 sati postrojavanjem počasne jedinice FMUP-a, predavanjem raporta, intoniranjem UN himne i himne BiH. Nakon toga će uslijediti polaganje cvijeća na spomen obilježje. Ceremoniji će prisustvovati predstavnici bh. vlasti, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, rezidentni koordinator UN-a u BiH, ambasadori, predstavnici EUFOR-a i NATO-a te načelnici nekoliko općina.

Dvanaest visokih dužnosnika međunarodne zajednice koji su poginuli u ovoj nesreći su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner iz OHR-a, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nessbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler iz UNMIBH, te Peter Backes. Na ovoj memorijalnoj ceremoniji prisutnima će se obratiti zamjenik visokog predstavnika u BiH i predsjednik Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.