BIH

Ambasador Jonathan Moore posjetio SIPA-u

Razgovarao sa direktorom Zupcem

Autor:Fena

15.9.2014

 Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore posjetio je danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je s direktorom ove agencije Goranom Zupcem ragovarao o modalitetima saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. 

Moore-ova nastupna posjeta bila je prilika i za informiranje o prioritetima i djelovanju ove agencije za provedbu zakona.

- U OSCE-u nemamo posebne projekte u vezi sa sigurnošću, ali, naravno, pratimo situaciju širom BiH - kazao je ambasador Moore u izjavi za medije, datoj nakon razgovora direktorom Zupcem.

Istovremeno, ocijenio je značajnim da agencije za provedbu zakona na svim nivoima u BiH rade u skladu sa zakonom i načelima vladavine prava.    

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu razmjene mišljenja o različitim pitanjima i aspektima daljnjeg djelovanja, direktor SIPA-e Goran Zubac potcrtao je riješenost ove agencije da istraje na planu ispunjenja zakonske uloge i uopće jačanja sigurnog okruženja u BiH.

Dodao je da će SIPA i dalje istrajavati na određenim aktivnostima i operativnim akcijama u skladu s vlastitim nadležnostima, te da će ostati pouzdan partner u domenu opertivne policijske saradnje zemljama regiona i šire.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s "političkim pritiscima na SIPA-u", odnosno predstojećim općim izborima u BiH i sigurnosnom situacijom, šef OSCE-ove misije u BiH Jonathan Moore istaknuo je značaj očuvanja potpune neovisnosti svih agencija za provedbu zakona u BiH, te stvaranja ambijenta za rad bez političkih pritisaka, kao i za njegovanje visokog nivoa profesionalizma u svim državnim institucijama.

Kada se o oktobarskim općim izborima radi, mišljenja je da je neophodno osigurati najviše standarde i punu demokratičnost predstojećeg izbornog procesa u BiH.

Direktor SIPA-e Goran Zubac je u kontekstu pitanja koje se odnosilo na sigurnosnu situaciju u BiH, uoči, tokom i nakon izbora, izrazio uvjerenje da će opći izbori 12. oktobra proteći u sigurnom okruženju što će omogućiti demokratsko izjašnjavanje svih građana BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.