BIH

Vlada ne odgovara, nastavljaju borbu

UNIVERZITET Štrajk Sindikata UNSA-e i dalje traje u drugoj formi

Dž. ČOLAK

15.9.2014

Borba članova Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), profesora i uposlenika fakulteta i akademija, za bolju i ravnopravnu poziciju u budžetu KS nastavlja se do daljnjeg, iako nastavne aktivnosti počinju od srijede.

Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e, kaže da zbog neodgovornosti Vlade ne žele oštetiti studente, te zbog toga nastavljaju štrajk u drugoj formi.

berko zecevic iiiiit1

Zečević: Zajednički do boljeg sutra

- Nećemo odustati sve do formianja legitimne Vlade u KS koja će, nadam se, donijeti neke promjene. Želimo uspostaviti saradnju sa Studentskim parlamentom (SPUS) jer smatram da zajednički možemo lakše rješavati probleme i osigurati bolju budućnost za sve – dodaje Zečević.

Predstavnici SPUS-a smatraju da su zahtjevi Sindikata opravdani, te da se mora hitno pregovarati kako bi se rješili dugogodišnji problemi.

ahmed-nurkovic

Nurković: Krajnje je vrijeme

- Zaslužujemo veće pravo glasa u institucijama koje su građene zbog nas. Nešto se mora mijenjati! Aktuelna Vlada jest na odlasku, ali moraju se započeti neke aktivnosti koje će nastaviti nova - kazao nam je Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

Podrška studenata

Neformalna grupa studenata najavila je protest ove sedmice kojim žele pružiti podršku članovima Sindikata. Pod sloganom „Studenti, probudite se", planiraju izaći na ulice i, kako kažu, tražiti bolje mjesto u državi. Kao lokaciju navode - „tamo gdje će nas svi vidjeti i čuti".

- Podržimo naše profesore! Zar vam nije dosta loših uvjeta studiranja? Mi smo budućnost ove države i, ako ne uradimo nešto, neće niko. Ostajemo bez ispita i diploma zato što niko iz Vlade ne reagira na zahtjeve Sindikata. Potrudimo se da nas neko čuje - kažu studenti.

Ko sve štrajkuje

Štrajk u drugoj formi će biti nastavljen na Akademiji likovnih umjetnosti, Muzičkoj akademiji, Elektrotehničkom, Farmaceutskom, Veterinarskom, Pedagoškom, Mašinskom, Poljoprivredno-prehrambenom te Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Fakultetu zdravstvenih studija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.