BIH

ISPOVIJEST Kada ispunjavaš sve uslove za posao, ali nemaš štelu: U ovoj državi jedini uspjeh je biti babin sin!

Almedin Hujić, jedan od obespravljenih i razočaranih mladih građana u BiH

A. Vr.

16.9.2014

Redakciji portala "Dnevnog avaza" otvorenim pismom obratio se 23-godišnji Almedin Hujić iz Hadžića, jedan od obespravljenih i razočaranih mladih građana u BiH. Kroz svoj primjer ovaj majstor borilačkih vještina želi ukazati na sveprisutni nepotizam, mito i korupciju prilikom traženja posla u BiH. Nekoliko puta aplicirao je na konkurse za prijem u državnu službu. Svaki put bezuspješno.

"Usljed niza pokušaja da se zaposlim nezadovoljstvo je kuliminiralo. Sin sam ranjenog demobilisanog borca koji je aktivno učestvovao u odbrani domovine. Od ove vlasti nikada nije tražio odštetu, niti bilo kakav vid invalidnine”, kaže Hujić i dodaje da je njegov otac poštenim radom prehranjivao porodicu.

"Mene i moja dva brata je odhranio i školovao radničkom plaćom, bez ikakvih privilegija od prestanka agresije do danas. Odgojeni smo u duhu poštenja i pravde, što je osnovni princip vladanja u našem životu. Nažalost, to u ovom društvu nije pravilo”, govori Hujić.

Ovaj 23-godišnjak iz Hadžića aktivno se bavi borilačkim vještinama od 2006. godine, posjeduje majstorski pojas 2. dan Jiu Jitsu borilačke vjestine, a osvojio je brojna priznanja i pohvale.

"Tokom školovanja aktivno sam se bavio raznim sportskim disciplinama iz oblasti atletike, odbojke, malog nogometa, skijanja. Cijelo moje školovanje obilježeno je primjenim ponašanjem i vladanjem. Nakon što sam stekao zvanja iz oblasti borilačkih vještina osnovao sam klub borilačkih vještina u želji da privučem što veći broj mladih ljudi, pokušam im prenijeti stečeno znanje i na taj način pomognem izgradnji zdravijeg društva”, objašnjava Hujić.

Hronologiju Hujićevih pokušaja da putem konkursa regularnim putem dođe do posla u svojoj profesiji u organima državne službe prenosimo u cijelosti bez korekcije:

U ovoj državi jedini uspjeh je biti babin sin. Imati keš da kupiš posao ili otići iz nje!

Godina 2011: Predajem na konkurs u Zatvorsku policiju u Sarajevo

Informiram se o načinu i mogućnostima zapošljavanja, pri tome dobivam sljedeći odgovor: Nemoj se truditi i nadati, ljudi već rade, konkurs je izbačen iz procedure. BEZUSPJEŠNO!!!!!

Godina 2012. Predajem na konkurs u MUP RS

Iste godine predajem na konkurs u Banja Luku MUP-a RS. Na konkurs se prijavilo 150 kandidata; među kojima je bilo desetak Bošnjaka. Kreće proces testiranja, uredno završavam ljekarski pregled, gdje bez problema sutra treba da pristupim testu fizičke sposobnosti. 7:40 h dolazim ispred stadiona u Banjoj Luci; gdje me pretpostavljeni stariješina iz komisije fizičkih provjera obavještava da ja se ne mogu testirati; obrazloženje nije imao, moleći ga da pristupim testu; nije mi čak ni odgovarao na pitanja; niti mi je dozvolio pristup terenu.

Okrećem se, odlazim na autobusku stanicu i vraćam se u Hadžiće. Dok putujem autobusom prolazeći kroz Derventu, zvoni mi telefon, javim se; predstavi mi se osoba predsjednik komisije za test fizičke sposobnosti i obavještava me da dođem sutra na testiranje.Vratio sam se kući i ranim jutarnjim satima odlazim u Banja Luku na testiranje; gdje ostvarujem ekstra rezultate, poslije tog testa odlazim na test intervju, gdje dobijam ocjenu 10.

Izlazimo poslije tog test;  završavamo sve, na putu do vozila s kojim ću se vratiti kući iza mene ide grupa kandidata pravoslavne vjeroispovijesti i psuju mi majku balijsku; kako on jedini da dobije 10.

Na ovom konkursu tražene su mi pare u iznosu 5.000 KM od strane komesara policijske uprave Kalinovik; gdje se predstavio pod lažnim imenom; da bi se poslije ispostavilo da uopće nije to ta osoba. Proces konkursa je završen; izlazi konačna lista kandidata gdje se naravno trebalo nalaziti i moje ime; međutim nije me bilo nikako na listi. Tužno, ali ni tu nisam primljen.

Godina 2014:  Predajem na konkurs MUP-a Kantona Sarajevo

Učivši obilno gradivo zakona i spremajuci se za test fizičke sposobnosti; vrijeme je brzo prolazilo; moje psiho-fizičke sposobnosti bile su u ekstra stanju. Izlazim na test općeg znanja; gdje osvajam 49 bodova, nakon izvjesnog vremena izlazim na test fizičke sposobnosti gdje osvajam 8.2 boda, prolazim na ljekarskom pregledu bez problema i na ostalim provjerama u MUP-u i Sudu.

Konkurs se završava, izlazi konačna lista primljenih kandidata; među kojima moje šifre nema u najboljih 130. Nažalost bilo mi je potrebno 0,4 boda; to nije ni pola boda. Pregledajući tabelu, na testu fizičke sposobnosti bio sam bolji od 67 kandidata; a 15 kandidata bilo je fizičke spreme kao i ja.

Ovaj konkurs mi je bio očit primjer kako pošteni i sposobni momci ne mogu do uspjeha; pored babinih sinova, kojim štele zavšavaju na testu općeg znanja i fizičkoj provjeri.

Sa takvim momcima ne vrijedi se takmičiti, ma koliko znanje posjedovao iz oblasti zakona ili na poljima fizičke sposobnosti", napisao je Hujić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.