BIH

Pod vodom 1.000 hektara zemljišta od Srpca do Kobaša

U Posavini i Semberiji strahuju od plavnog vala

Redakcija

16.9.2014

Vodostaj rijeke Save danas je u blagom porastu, a plavni val koji se očekuje u narednim danima mogao bi ponovo dovesti do njenog izlijevanja i poplava. Brčaci su u strahu, posebno zbog činjenice da radovi na sanaciji obrambenog nasipa u Vučilovcu još nisu okončani.

Nabavka pumpi

Mjerna tačka u Bosanskom Šamcu danas pokazuje vodostaj koji je za 2 do 3 metra viši od uobičajenog za ovo doba godine.

- Stanje je trenutno stabilno. Budno pratimo stanje vodostaja i spremni smo na reakciju ukoliko bude potrebe. Očekujemo značajan rast vodostaja, ali naše su procjene da neće biti ozbiljnijih posljedica - kazao je Uroš Vojnović, šef Odjela za sigurnost u brčanskoj Vladi.

Iako je vodostaj ove rijeke kod Srpca na visini od 882 centimetra u fazi stagnacije, stanovništvo i dalje strahuje od najavljenog udarnog vodenog talasa iz pravca Siska i Jasenovca koji bi mogao oštetiti savski odbrambeni nasip podignut prije 60 godina.

sava-stigla-do-kuca

Sava je u Srpcu stigla do kuća

- Ekipe Štaba za vanredne situacije u Srpcu danonoćno prate stanje na rijeci. Imamo dovoljno vreća za pijesak, u toku je nabavka pumpi za ispumpavanje vode, usisiviča za vodu i kalorifera za isušivanje zidova i podova. Iskustvo koje smo stekli tokom majskih poplava dobro će nam doći po pitanju preduzimanja preventivnih mjera - rekao je načelnik Štaba Borivoje Vrsajković i dodao da se trenutno pod vodom nalazi oko 1.000 hektara obradivog i drugog zemljišta na potezu od Srpca do Kobaša.

Plodna polja

Vodostaj Save kroz bosansku Posavinu u blagom je porastu, a na području Orašja izlila se na više mjesta u rejonu livada u Donjoj Mahali te je presjekla put Donja Mahala-Basutska.

- Rijeka već satima plavi plodna posavska polja zasijana kasnim sortama kukuruza i drugim poljoprivrednim i ratarskim kulturama. Svi strahujemo da se ne ponovi maj jer su nasipi tada dobrim dijelom oštećeni - kazali su nam stanovnici Orašja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.