BIH

Na Prokoškom jezeru obilježena godišnjica pogibije 12 međunarodnih dužnosnika

Prošlo 17 godina od helikopterske nesreće

Autor:H. ČUKLE

17.9.2014

Na Prokoškom jezeru kod Fojnice obilježena je 17. godišnjica helikopterske nesreće, koja se dogodila 17. septembra 1997. godine u blizini Prokoškog jezera u kojoj su živote izgubili dvanaest predstavnika  OHR-a i UN-a. Obilježavanju 17. godišnjice su prisustvovali predstavnici bh. vlasti, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, rezidentni koordinator UN-a u BiH, ambasadori, predstavnici EUFOR-a i NATO-a i načelnici nekoliko općina. Nakon intoniranja himni UN i BiH, položeno je cvijeće na spomen obilježje mjesto nesreće.

-Odajući počast našim kolegama koji su poginuli na ovom mjestu prije 17 godina razmišljamo o njihovoj predanosti i posvećenosti svih onih koji rade za oporavak BiH. Riječ je o predanosti zasnovanoj na uvjerenju da dobro koje postoji u većini ljudi mora pobjediti zlo koje postoji u maloj manjini na uvjerenje da se najzahtjevniji praktični problemi mogu riješiti trudom i dovitljivošću, kazao je na početku David Robinson, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i nastavio:

"Imao sam privilegiju da učestvujem u mirovnim operacijama u raznim dijelovima svijeta.U nekim mjestima se pomirenje i oporavak susreću s ozbiljnim izazovima, ali moje iskustvo govori da je želja za mirom, želja za pravdom neminovno jača od spremnosti da se pribjegne sukobima.Puno puta sam vidio da su bez obzira na nazadovanje i pogrešne poteze mogući konstruktivni ishodi", kazao je David Robinson, prvi zamjenik visokog predstavnika.

2014-09-17-12-27-42

 

On je naglasio da je ova komemoracija jedan je od prvih zvaničnih događaja u kojima učestvuje kao prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

"Kad se sjetimo žrtve naših kolega, sjetimo se koliko su bili ozbiljni u namjeri koja ih je dovela u BiH i trajne vrijednosti onoga što su pokušavali da postignu. Danas 2014. godine imamo isti cilj. Nastavljamo raditi kako bi smo ispunili iste ciljeve, na kojima smo radili i ranije , a to je da pomognemo građanima BiH, da izgrade suverenu, sigurnu i prosperitetnu demogratiju", kazao je David Robinson, prvi zamjenik i dodao 

Fadil Jaganjac, savjetnik i izaslanik predsjednika F BiH nam je ovom prilikom kazao –Ovdje smo se okupili da još jednom izrazimo svoju sućut i odamo počast poginulim i izrazimo žaljenje što je došlo do ovoga. Mislim da su ovo pripadnici međunarodnih snaga došli s namjerom da pomognu BiH i oni su pomogli BiH dajući svoje živote. Naša jedina nada ostaje i uvjerenje da će oni biti posljednji pripadnici međunarodnih snaga ili bilo kojih snaga koji će dati svoje živote  poginuti u BiH, što znači da trebamo da radimo da ovakvi slučajevi i ratovi ne zadese BiH.

Dvanaest visokih dužnosnika međunarodne zajednice koji su poginuli u ovoj nesreći su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt,Jurgen Schauf i Gerd Wagner iz OHR-a, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nessbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler iz UNMIBH, te Peter Backes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.