BIH

Fondacija “Cure” organizuje “Ženski karavan mira”

U petak ispred Ekonomskog fakulteta

A. ŠETA

17.9.2014

Fondacija “Cure” u petak u 12 sati ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu organizuje  “Ženski karavan mira” u kojem će učestvovati oko 150 aktivistkinja i aktivista iz 12 bh. gradova.

“Ženski Karavan mira” će biti organizovan u sklopu projekta "Mir sa ženskim licem - osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću" koji u partnerstvu realizuju Organizacija žena "Lara" iz Bijeljine i Udruženje “HO HORIZONTI”  iz Tuzle, a koji je finansijski podržan od švedske fondacije KvinnatillKvinna.

- Učesnice mitinga, predstavnice 12 gradova,  krenuti će u mirnu šetnju sa transparentima i ozvučenjem. Mirna kolona će se zaustaviti ispred Sarajevo City Centra, nakon čega će dvije predstavnice predati zahtjev na protokol Parlamenta BiH za obilježavanje “Dana sjećanja na stradanja žena u ratu u BiH” – kazali su iz Fondacije.

Mir sa ženskim licem simbolizuje  višegodišnje nastojanje aktivistkinja ženskih organizacija u Bosni i Hercegovini da prevaziđu fizičke i simboličke barijere uspostavljene ratom a podvučene „mirom” i grade demokratsko, rodno svjesno i pravedno društvo. To je put da žene aktivno učestvuju u izgradnji mira u kojem bi se jasno prepoznala i ženska strana rata, herojstvo u preživljavanju  ratnih nesreća, zločini nad ženama i njihova stradanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.