Danas statusna konferencija u predmetu Zijad Turković i drugi

Pred vijećem Apelacionog odjeljenja

Fena

Statusna konferencija u predmetu Zijad Turković i drugi pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, s početkom u 9 sati, najavljeno je iz Suda BiH.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta drugostepenu presudu od 25. aprila ove godine u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. 

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine optuženi Zijad Turković oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina; optuženi Saša Stjepanović je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo i s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina; optuženi Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca te je s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine; optuženi Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske te je s tim u vezi osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina; optuženi Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te je s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

NA VRH

Podijeli članak na