BIH

Izvještaj CIK-a protiv Džebraila Bajramovića

Zato što je po Sarajevu nosao glasačke listiće

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.9.2014

Centralna izborna komisija BiH uputila je Tužilaštvu BiH prijavu o povredama pravila izbornog procesa za koje CIK izražava sumnju da imaju obilježja krivičnih djela - uskraćivanje biračkog prava ili lažno prijavljivanje, za koje sumnjiči i Džebraila Bajramovića, kandidata Stranke dijaspore za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Stotine koverti

U obrazloženju prijave, u koju je "Avaz" imao uvid, CIK je naveo Tužilaštvu BiH da je Bajramović 11. septembra na konferenciji za novinare u Sarajevu iznio niz informacija o manipulacijama glasačkim listićima za glasanje putem pošte.

izvjestajcikic01

Faksimil prijave koju je CIK podnio Tužilaštvu BiH

Tada je, naveo je CIK, Bajramović iznio podatke da je Stranka dijaspore BiH primila prijave pojedinih birača izvan BiH na čije su adrese pristigle pošiljke od 150, 300 ili čak 400 koverti s glasačkim listićima, koje su uredno adresirane i odštambiljane žigom pošte u Sarajevu.

Dva dijela

- Nakon toga gospodin Bajramović iz torbe je izvadio bunt koverata s glasačkim listićima i pokazao ih nazočnima, istakavši da ova količina koverata predstavlja samo jedan dio koji su primili noć ranije, a drugi dio koverata će pokazati kada bude vrijeme za to, čime je povrijedio pravila izbornoga procesa - naveo je CIK u prijavi.

Prepiska sa "BH Poštom"

Iz CIK-a su Tužilaštvo obavijestili i da su, shodno Bajramovićevim navodima, zatražili od "BH Pošte", s kojom su imali ugovor o dostavi 41.321 pojedinačne pošiljke na adrese glasača u inozemstvu, informaciju o ovim navodima, te su odgovor koji su dobili iz tog preduzeća proslijedili i ovoj pravosudnoj instituciji. "BH Pošta" javno je ranije pojasnila da su sve CIK-ove pošiljke glasačima upućene iz Sarajeva na pojedinačne adrese te da za eventualne propuste u daljnjoj distribuciji ona ne može odgovarati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.