BIH

Roditelji ne znaju da školovanje plaćam prostitucijom

Studentica iz Sarajeva prodaje seksualne usluge

E. Trako

18.9.2014

Studentica Univerziteta u Sarajevu (identitet poznat redakciji) za školovanje zarađuje prostitucijom. Ova 25-godišnja Sarajka ispričala nam je razloge zbog kojih se odlučila na prodavanje svog tijela, ne razmišljajući o posljedicama koje, prema mnogima, najstariji zanat nosi sa sobom.

Gazdino roblje

Kaže da je sve počelo kada nije imala novca da upiše godinu fakulteta, požalila se prijatelju, koji joj je tada kroz šalu natuknuo da bi "sa svojom ljepotom vrlo jednostavno mogla zaraditi novac" za upis. Nije mnogo razmišljala, s obzirom na to da je istjecalo vrijeme za upis, a novca niotkud.

- On mi je i dogovorio prvu mušteriju, bio je to muškarac srednjih godina. Malo mi je u početku bilo neugodno, jer sam se zgražavala na pomisao da budem sa starijim muškarcem. Sebi sam samo rekla da ne želim to cijeli život raditi, jer cilj mi je samo da završim fakultet... I tako sam počela - priča sagovornica.

Na insistiranje da objasni zašto nije radila nešto drugo te da je mogla izbjeći "posao" kojim se bavi, a opet zaraditi novac za upis, kaže:

- Da. Rade studentice svašta, ali za 300 KM. I opet taj njihov gazda, obično neki šovinista, gleda na njih kao na svoje roblje. Ako mu se ne povinuju, daje im otkaz, a ako pristanu na seks, naziva ih kurvama. Tako da to dođe na isto. Od tri svoje mušterije zaradim cijelu prosječnu plaću.

Ističe da je bilo i neugodnih situacija. Prepričala je jednu.

- Susret je bio dogovoren u hotelskoj sobi. Ulazim u sobu, njih dvojica. Odmah mi je bilo sumnjivo. Naravno, htjeli su zajedno, što sam ja isključivo odbila. Poslije njihovog insistiranja, a mog odbijanja, postali su nasilni. Počela sam plakati i moliti ih da me puste. Na kraju se jedan od njih smilovao i uspjela sam se izvući - kaže ova djevojka.

Kako navodi, do mušterija dolazi uz posrednika. Među njima, kaže, ima i uglednih ljudi, političara i biznismena, ali o imenima odbija govoriti. Kaže da nije jedina te da ima još djevojaka koje na sličan način dolaze do novca. Roditelji i porodica, naravno, ništa ne znaju o njihovim poslovima.

Kao na Zapadu

No, kako nam je rekla u ispovijesti, ona smatra da ne radi ništa loše, navodeći da je prostitucija u nekim zemljama Evrope legalizirana te da bi tako trebalo biti i u BiH.

- Znate da se to u zapadnim zemljama radi po propisima. Sve djevojke koje se bave ovim poslom redovno odlaze na preglede i moraju biti zdrave - dodaje.

Ni na koji način kroz razgovor s njom nije primjetno da je svjesna da krši zakone u BiH te da bi zbog toga mogla završiti iza rešetaka.

Dogovori putem oglasa

oglasi0147

Oglasi preplavljeni ponudama za "druženje"

Prostitucija u BiH već godinama je organizira uglavnom u privatnim stanovima, kućama ili u tajnosti u ugostiteljskim objektima. Prije nekoliko godina policijskim racijama skoro da je iskorijenjena "klasična" prostitucijama u barovima i noćnim klubovima. No, posao se samo izmjestio na druge lokacije. Često se sve dogovara putem oglasa ili društvenih mreža. U najvećem dijelu ovaj "biznis" je povezan s drugim vrstama kriminala, poput trgovine drogom, oružjem ili ljudima.   

Morala sam

- Ne želim nikoga navoditi da se prostituira, vjerovatno ni ja ne bih počela to raditi da živimo u normalnoj državi i da je studentima omogućeno da zarade dok studiraju, da rade makar pola radnog vremena, kao na Zapadu. Ali, eto, morala sam - kaže studentica iz Sarajeva.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.