Raspisana potjernica za Milošem Zekićem, optuženim za ratni zločin

Nije zatečen na prijavljenoj adresi

Piše: Redakcija

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH, prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenim Zekić Milošem, zvanim „Maslo“, rođenim 30.08.1963. godine u Kladnju, nastanjen u Šekovićima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Zekić Miloša, koja ga tereti za ratni zločin na području Šekovića.

On je optužen, da je u svojstvu pripadnika VRS, u mjesecu maju 1992. godine, naoružan došao do objekta u Šekovićima, u kojem su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Osmaci i Memići, te kad mu je stražar odbio otvoriti vrata i dati ključeve, kroz prozor objekta pucao i sačmarice, te ubio četiri osobe bošnjačke nacionalnosti. 

Protiv optuženog Zekića, podignuta je optužnica kojom se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. 

S obzirom da optuženi nije pronađen na adresi prilikom realiziranja naredbe za njegovo lišenje slobode, te da se ne pojavljuje na ročištima, Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenim.

Također, Tužilaštvo BiH će iskoristiti sve instrumente regionalne i međunarodne suradnje, kako bi osumnjičeni bio priveden pravdi.

U proteklih nekoliko godina, realizirana su lociranja, hapšenja i izručenja osumnjičenih za ratne zločine iz SAD, Izraela, Španjolske, kao i zemalja regiona, što pokazuje da se osumnjičeni ne mogu sakriti,  a njihov pronalazk olakšavaju i protokoli o suradnji između tužiteljstava regiona.

Tužilaštvo BiH će uložiti maksimalne napore, zajedno sa institucijama u BiH i inozemstvu, da se optuženi Zekić Miloš pronađe i procesuira za kaznena djela za koja ga tereti optužnica.

NA VRH