BIH

Stalni rast nezaposlenosti i najniže plaće u FBiH

CCI: Vlasti u SBK propustile priliku u protekle četiri godine

K.K.

18.9.2014

Intenzitet rada izvršne i zakonodavne vlasti u SBK  bio na nedovoljnom nivou, pa se pozitivni efekti rada vlasti još uvijek ne primjećuju u ovom kantonu, kazali su predstavnici CCI na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku.

Naprotiv, broj novih radnih mjesta sporo raste, periodično se uslijed sezonskih poslova pojavi porast, ali je to obično kratkog vijeka. Broj nezaposlenih u kontinuiranom je porastu još od 2008. godine. Investicije u Srednjobosanskom kantonu također su u padu, a najdrastičniji pad bilježe investicije iz javnih budžeta, rečeno je da danas.

- U toku mandatnog perioda primanja u javnom sektoru su nesrazmjerna sa ostatkom primanja u kantonu. Kada je u pitanju prosječna plaća SBK zauzima neslavno zadnje ili predzadnje mjesto zajedno sa Posavskim kantonom. U kompletnom mandatnom periodu primanja u SBK su bila među najnižim u F BiH, a primanja zastupnika i ministara su povećana – kazao je Mersad Avdić iz Centra civilnih inicjativa.

Srednjobosanski kanton je za razliku od ostalih kantona imao široku parlamentarnu većinu u kojoj  su bile četiri stranke i  šansu za promjene. Međutim, to se nije desilo jer je rad Vlade SBK karakteriosao nizak nivoa zakonodavne aktivnosti, a isto je bilo i sa Skupštinom Srednjobosanskog kantona. Odluke koje su donošene nisu uticale na poboljšanje položaja građana. Srednjobosanski kanton i dalje nema nema ključnih strateških dokumenata koji bi odredili pravce razvoja, kazali predstavnici Centra civilnih inicjativa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.